A tizenévesek esetében a koronavírus okozta világjárvány új nyomást gyakorol a már amúgy is viharos lelki életükre.

A világjárványt „kísérő” stresszorok fokozhatják a tizenévesek mentális egészségi problémáit, ezért a szülőknek és az egészségügyi szakembereknek figyelniük kell a depresszió és a szorongás figyelmeztető jeleit.

Meglepő módon a szorongó vagy introvertált tinédzserek számára a jelenlegi események valóban megnyugvást vagy megkönnyebbülést okozhatnak, de sok serdülő küzd. Az emberekkel való feltöltődésre hajlamos extrovertált embereket tönkreteszi a karantén, és sokan közülük mindent megtesznek – beleértve a kockázatvállalási magatartást vagy a társadalmi távolság elkerülését –, hogy megkerüljék a járványügyi szabályokat.

Az alábbi lépések segíthetnek minimalizálni ezeket a viselkedéseket:

  • Tervezze meg a tizenévesek társadalmi részvételének biztonságos módjait. Ez jelenthet például egy biciklitúra, ahol nem mindenki kerül közel egymáshoz.
  • Segítsen nekik megérteni az eseményeket. A szülők beszélhetnek a tinédzserekkel a koronavírus terjedéséről és kockázatairól – de fontos, hogy ezt az életkoruknak megfelelő módon tegyék.
  • Vonja be őket a megoldásba. Ha a tinédzserek kisurrannak a házból, hogy a barátokkal találkozzanak, vagy más kockázatos magatartást tanúsítanak, kérje meg őket, hogy javasolják a saját büntetésüket. Így nagyobb valószínűséggel gondolkodnak tetteik következményein.
  • A képernyő előtt töltött idő minimalizálása. Egyes családok számára az otthon maradás azt jelenti, hogy mindenki több időt tölt a tévé előtt vagy a közösségi médiával foglalkozik, ami megterhelheti a tinédzsereket. A szorongást és a depressziót is ronthatja – különösen, ha nem követik az ütemtervet, vagy nem alszanak eleget. Megoldásként ésszerű elvárásokat szabjon a képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban, és biztosítsa, hogy eleget aludjon (legalább 9-9,5 órát naponta). Ügyeljen arra, hogy lefekvés előtt egy órával tegye el a mobiltelefonját.
tinédzser covid
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Depresszió - nem minden figyelmeztető jel nyilvánvaló

Fontos, hogy a szülők és a gyermekorvosok figyeljék a tinédzserek depressziójának jeleit, beleértve az alábbiakat:

  • érzelmi változások, például a reménytelenség vagy az üresség érzése
  • gondolkodási vagy koncentrációs zavarok
  • az étkezési szokások vagy a testsúly megváltozása
  • változások az alvási szokásokban
  • az elszigeteltség potenciális figyelmeztető jel lehet, de a szobájukban megbújó tinédzser nem mindig ad okot az aggodalomra.

Ha gyermeke öngyilkosságot említ, vegye komolyan ezeket a szavakat, és azonnal cselekedjen. A szakorvos segítségét kérhetik azok a tinédzserek is, akiknek a szorongása súlyos és kihat a mindennapi életükre.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.