A HSP általában gyenge lefolyású gyermekbetegség, ám ritka esetben súlyos következményekkel járhat.

Mikor a gyermek erős - elsősorban a lábakat érintő – végtagfájdalomra panaszkodik, esetleg duzzanatot vélünk felfedezni a lábfején, bokáján, térdén úgy, hogy azt megelőzően nem történt olyan baleset, mely ezt indokolná, akkor a Henoch-Schönlein purpurára (HSP) gyanakodhatunk.

A HSP egy kevésbé ismert gyermekkori betegség, mely elsősorban az 5-15 év közötti fiú gyermekeknél fordul elő és a bőr, a belek, valamint a vesék hajszálereinek gyulladásos állapotával jár.

Tünetei

Legfőbb tünetét a gyulladt erek bevérzése okozza, sötétvörös, lilás, kiütésszerű elváltozásokat okozva a bőrfelszínen, általában az alsó végtagokon. Ezt kísérheti akár a mozgást korlátozó ízületi fájdalom, duzzanat a térdben és a bokában, ritkábban a csuklóban, a könyökben és az ujjakban. Ezen tünetek fennállása esetén kiemelten fontos a széklet és a vizelet rendszeres vizsgálata, melyben a vér előfordulása a vese bevérzésére utalhat.

gyermekbetegség HSP érgyulladás
Forrás: freepik.com

Kiváltó okok

A HSP zöme egy-egy felső légúti megbetegedés után alakul ki, így a feltételezések szerint vírusok és baktériumok okozzák. Ennek következtében az immunrendszer rendellenes reakciója károsítja a bőr, az emésztőrendszer, a vesék és az ízületek hajszálereit.

Kezelés

Amennyiben a gyermek jól van, 1-2 hétig tartó ágynyugalommal orvosolható. Súlyosabb emésztőszervi tünetek vagy vesebetegség kialakulása esetén kortikoszteroid és immunszupresszív gyógyszerekből álló kezelés szükséges.

Borítókép forrása: freepik.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.