A migrén egy neurológiai betegség, de kiderült, hogy ez a gyakran aluldiagnosztizált probléma a hasat is érintheti, különösen a gyermekeknél.

Mi is az a hasi migrén?

A hasi migrén nem olyan, mint a tipikus fejfájásos migrén. Valójában a hasi migrénben szenvedők ritkán tapasztalnak fejfájást is. Ehelyett a fájdalom a hasra lokalizálódik, általában a köldök környékére.

A hasi migrén a gyermekek 0,2-4,1 százalékát érinti, jellemzőbben a fiatalabb, általában általános iskolás korosztályt. A hasi migrénes rohamok általában javulnak a gyermekek idősödésével, néha teljesen eltűnnek, de a gyerekek körülbelül 70 százalékának klasszikus migrénes fejfájása lesz a későbbiekben. A serdülőkor előtti fiúknál gyakrabban fordul elő migrén, de ahogy a gyerekek túljutnak a pubertáson, egyre több lányt érint, a fiúk pedig általában „kinövik”.

hasi migrén gyermekkor
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az orvosok nem tudják pontosan, mi okozza a hasi migrént, de a betegség oka lehet az agy és a bél közös neurotranszmitter-rendszere. A bélrendszerben óriási számú idegvégződés és szerotoninreceptor található, akárcsak az agyban. Emellett ugyanaz a receptor-stimuláció, mint az agyban fejfájásos migrén esetén, valószínűleg a hasi migrénnél is előfordul, csak a bélben.

A hasi migrén diagnosztizálása

Nincs specifikus diagnosztikai módszere. Ehelyett figyelembe veszik a családi anamnézist (a hasi migrénes gyerekek 34-90 százalékánál előfordult már migrén a családban), a tüneteket és az előzetes vizsgálatok eredményeit.

Ha egy gyermeknél nem végeztek korábban emésztőszervi műtétet, további vizsgálatok (endoszkópia, ultrahang, vérvizsgálat, székletvizsgálat, stb.) szükségesek más lehetséges okok (például Crohn-betegség, irritábilis bél szindróma, ciklikus hányás szindróma) kizárására. A GI szakemberek endoszkópiát, ultrahangot, vérvizsgálatot vagy székletvizsgálatot végezhetnek.

Módszerek a hasi migrén kezelésére

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek általában biztonságosak és hatékonyak. Az elegendő alvás, az egészséges táplálkozás és a bőséges folyadékpótlás nagymértékben hozzájárul a tünetek enyhítéséhez. Ezekkel az életmódbeli változtatásokkal a betegek zöménél a tünetek jelentősen csökkenek. A stressz is gyakori kiváltó ok, így a kognitív viselkedésterápia alkalmazása csökkentheti a hasi migrénes rohamok gyakoriságát.

Bizonyos élelmiszerek is kiváltó okok lehetnek. Az élelmiszer-tartósítószerek (például a színezékek - különösen a vörös festék, nitrátok), valamint a parmezánban és más érlelt sajtokban található tiramin migrént okoznak, így érdemes lehet ezeket néhány hétre egyenként kivenni a gyermek étrendjéből, és megnézni, hogy a migrénes rohamok ritkábbak vagy enyhébbek-e.

Forrás: https://www.discovermagazine.com/health/recurring-stomach-pain-it-could-be-abdominal-migraines
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.