A jó hír az, hogy a legtöbb esetben a hasi fájdalom nem súlyos, és gyógyszerekkel vagy kezelés nélkül is gyorsan javul.

A gyermek hasfájásának okai a triviálistól az életveszélyesig terjedhetnek, beleértve a fertőzéseket, az ételmérgezést, a székrekedést vagy a savas refluxot. Ha azonban visszatérő, és konkrét okot nem azonosítottak, a kezelés kihívást jelenthet.

Mi okozza gyermek hasfájását?

Gyermekeknél gyakoriak a hasi fájdalmak, de mivel a gyermekek nem tudják teljesen megfogalmazni a tüneteket, fontos, hogy a szülők tisztában legyenek bizonyos jelekkel. Íme, 5 ok, amiért fájhat gyermeke hasa:

 „Gyomorinfluenza” (ami valójában nem influenza)

A gyomor-bélgyulladást, amely gyermekeknél hasfájást okozhat, jellemzően vírus okozza. Általában hasmenéssel jár, hányással vagy anélkül, és esetleg enyhe lázzal. Általában 3-5 napon belül lezajlik anélkül, hogy orvosi segítségre lenne szükség. Ügyeljen arra, hogy gyermeke sok folyadékot igyon.

Reflux/savas irritáció

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a gasztroözofágeális reflux betegség (GERD) felnőttkori probléma, de gyakori a gyerekeknél és a csecsemőknél is. A GERD-et gyakran nehéz pontosan meghatározni, különösen nagyon fiatal gyermekeknél, de ezek a tünetek erős indikátorok lehetnek:

  • hányás
  • savanyú szájízre panaszkodnak
  • fájdalom a felső hastájékon
  • túlzott böfögés.

A legtöbb gyermek idővel kinövi a GERD-et, de jellemzően savlekötőkkel és szükség esetén H2-blokkoló vagy protonpumpa-gátló gyógyszerekkel kezelhető. Az étrend megváltoztatása is segíthet. A GERD-ben szenvedő gyerekeknek kerülniük kell az olyan ételeket és italokat, mint a szóda, a narancslé, a paradicsom alapú termékek és a fűszeres ételek. A gyógyszerek, például az ibuprofén is irritálhatják a gyomrot.

hasfájás gyomorfájdalom gyermekkori
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Székrekedés

A székrekedés a hasi fájdalom egyik leggyakoribb oka a gyerekeknél. Ha több rostot és vizet adunk a gyermek étrendjéhez, az valóban segíthet. Ügyeljen azonban a végbélvérzésre. Ez valami komolyabbat jelezhet.

Kiszáradás

A bőséges folyadék fogyasztása fontos, és nem csak azért, hogy a gyerekek hidratált állapotban legyenek a gyomor-bélhurut során. Az elegendő folyadékfogyasztás segít fenntartani az egészséges bélműködést. A gyermek által elfogyasztott folyadék legalább felének sima víznek kell lennie.

Kerülje a szódát és más cukros italokat, beleértve az édesített gyümölcsleveket, ízesített vizeket és sportitalokat. A túl sok cukor valóban gyomorfájást okozhat – nem is beszélve az elhízásról és az ezzel kapcsolatos krónikus egészségi problémákról.

Egyéb, kevésbé gyakori problémák

A gyomorfájás legtöbbször nem kelthet riadalmat. A szülőknek azonban ügyelniük kell arra, hogy mennyi ideig tart, és minden más, vele járó tünetre. A gyermek jobb alsó hastájékán fellépő hirtelen fájdalom a vakbélgyulladás jele, ezért azonnal orvoshoz kell fordulni.

A gyomor-bélhurutnak tűnő visszatérő hasfájások valóban a gyulladásos bélbetegség jelei lehetnek – különösen, ha a családjában is előfordult már. A gyakori gyomorfájást ételallergia, cöliákia, paraziták és laktóz-intolerancia is okozhatja.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.