Gyermeke a játszótéren szaladgálva hirtelen elesik, majd miközben feláll, az alkarját fogva összerándul a fájdalomtól. Vajon eltört a csontja?

Röntgenvizsgálattal erősíthető meg, hogy valóban egy zöldgally-törés történt-e, mely esetben a növekedésben lévő puhább és kevésbé törékeny csont (leggyakrabban a karok vagy lábak hosszú csontjai) egyik oldala meghajlik és megreped, de nem törik el teljesen (akárcsak a hajlékony, fiatal faág vagy gally). Ez jó hír, szemben a „teljesen” eltört csontokkal, mert ezek a sérülések általában gyorsan és teljesen gyógyulnak a kisgyermekeknél, egy éven belül még a röntgenfelvételen sem látható a nyomuk.

Gyakran az esés okozza, és általában 10 évesnél fiatalabb gyermekeknél fordul elő.

A tünetek a törés súlyosságától függően változnak. Ezek a következők lehetnek:

  • érzékenység
  • fájdalom
  • zúzódás
  • duzzanat
  • a testrész deformitása.
zöldgally-törés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mit kell tennie, ha zöldgally-törésre gyanakszik?

Bármikor, amikor gyermeke jelentős esést szenved, és deformációt észlel (például a kar nem egyenes), mielőbbi orvosi vizsgálatra van szükség.

Ha kisebb az esés, nincs deformitás, csak fájdalomra panaszkodik, érdemes jegelni (a jég önmagában is helyi érzéstelenítő tulajdonságokkal rendelkezik) a sérült területet. Amennyiben pár óra múlva még mindig fájdalmat érez a kisgyermek, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Hogyan kezelik a zöldgally-törést?

Először is az orvos valószínűleg el fogja rendelni a röntgenvizsgálatot. Az MRI-vizsgálat pedig segíthet kizárni egy egyéb sérüléseket. Ezután a csontot vissza kell helyezni a helyére. Ez a beavatkozás – ha a deformáció jelentős - a műtőben történik. Bizonyos esetekben az ortopéd sebész vissza tudja hajlítani a csontot az eredeti vonalhoz. Máskor a csont megfelelő összehangolásához hajlítania kell a csont töretlen részét, amíg teljesen el nem törik. Ezután körülbelül hat hétre gipszben rögzíti a törést.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.