Az időskor egyik legjobban látható jele a bőr ráncosodása, amely mögött ugyanazok az okok állnak, mint a rejtőzködő, ám annál kellemetlenebb tünetekkel járó aranyér mögött.

Időskorban a bőr alatti kötőszövet és zsírszövet támasztó funkciója gyengül, amelyet olyan hormonális változások is okoznak, mint a nőknél a változókori ösztrogén- és progeszteronszint-csökkenés. Emellett a genetikánk és az életmódunk is nagy szerepet játszik a folyamatban, amely a kötőszövetek meglazulását, dehidratációját, sorvadását, azaz szöveti atrófiát okoz.

Ráncok, hajhullás, aranyér: a szöveti atrófia tünetei

A szöveti atrófia tünetei függenek attól, hogy melyik szerv érintett. Az izmok sorvadása okozza például a végtagok elvékonyodását és az izomgyengeséget, amíg a ráncokért a bőr alatti kötőszövetek megereszkedése a felelős. A sejtek, szövetek veszítenek a nedvességükből, a haj és a köröm szárazzá, töredezetté válik, de akár olyan jele is lehet a folyamatnak, mint a szemszárazság. Nők esetében a változókorban az ösztrogénszint csökkenése mindezek mellett még hüvelyszárazságot is okozhat. Az időskorban gyakrabban jelentkező aranyeres panaszok mögött – természetesen az életmód mellett – szintén a kötőszöveti atrófia áll.

Időskori aranyér: nemcsak a kor, az életmód is szerepet játszik

Aranyérnek a végbél alsó szakaszán elhelyezkedő vénás érköteget nevezzük, amely fontos szerepet tölt be a végbél működésének szabályozásában, szivárgásmentes lezárásában. Különböző okokból ez az érköteg megduzzadhat, kitüremkedhet, ezt nevezzük aranyérbetegségnek, amely olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a viszkető, égő érzés, fájdalom a végbél környékén és vérzés. A kialakulásához gyakran vezet kötőszöveti gyengeség, amely nagyon hasonlít az időskori kötőszöveti atrófiához. Az aranyér kialakulásában az életmód jelentős szerepet játszik. Egyebek mellett az is számít, ha egészségtelen (zsíros, fűszeres, rostszegény) ételeket eszünk, ha nem iszunk eleget, ha mozgásszegény, ülő életmódot folytatunk vagy túlsúlyosak vagyunk.

Hialuronsavval az egészséges szövetekért

Életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk az aranyérbetegség megelőzéséért, ugyanakkor hialuronsavval segíthetjük a szöveteink regenerálását, nedvességgel való feltöltését. A kozmetikai ipar már rég felfedezte magának ezt a speciális anyagot, amely közkedvelt összetevője lett a testápoló termékeknek. A hialuronsav nagy vízmegkötő képességéről ismert: hidratálja a szöveteket, illetve segít megőrizni azok rugalmasságát, támogatja az egészséges sejtosztódást, elősegíti a sérülések gyógyulását, az újrahámosodást. Felhasználása pedig a szépségiparban és a gyógyszeriparban is gyakori.

Proktis-M: telitalálat aranyérre

Hialuronsavat tartalmaz a vény nélkül kapható Proktis-M kúp és a Proktis-M plus kenőcs, ez a két, kifejezetten aranyeres panaszok kezelésére szolgáló készítmény is. A micellákba „csomagolt” hialuronsavnak és a gyógynövényi összetevőknek köszönhetően használatával erősíthető a meglazult szövetek szerkezete, hidratáltsága, ami felgyorsítja a regenerációt és enyhíti a kellemetlen tüneteket. A különleges gyártási technológia eredményeként a Proktis-M egyenesen a beteg sejtekhez juttatja a segítséget. A kúp belső aranyér esetén, a kenőcs pedig külső aranyeres panaszokra javasolt.

 

Proktis-M
Proktis-M – Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A borítókép forrása: Pexels
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.