Az aranyérbetegség a modern társadalommal egyidős, de legalábbis a dokumentált orvoslástól kezdődően jelen van, ugyanakkor népbetegséggé kétségkívül a civilizáció előrehaladásával vált. Ennek oka számos olyan, modernkori újítás, amely egyébként megkönnyítette az életünket.

Az ókortól kezdve ismerik az aranyeret

Már az ókori egyiptomi, görög és római orvosok is vizsgálták az aranyeret, és az orvostudomány „ősatyja”, Hippokratész is jelentős tanulmányokat végzett a témában. A probléma jelentőségét mutatja, hogy a Nagy Francia Enciklopédiában 227 oldalt szenteltek ennek a betegségnek, Amerikában pedig 300 oldalas könyvet adtak ki róla a 19. század végén. A részletes és alapos dokumentációból sejthető, hogy eleink ugyanúgy szenvedtek az aranyértől, csak ritkább volt az előfordulása.

Mitől arany az aranyér?

Aranyere mindenkinek van. Ez egy vénás visszérfonat, amely a végbél alsó szakaszának nyálkahártyája alatt található, és nagy szerepet kap a végbél működésében, ezáltal pedig a széklettartás és -ürítés szabályozásában. Az elnevezésének eredetét többféleképpen magyarázzák. A legközismertebb az, hogy a középkorban azt hitték, az innen származó vérzés tisztító hatással van a szervezetre. Ma már tudjuk, hogy ha ez a vénás párna kitágul, begyullad, kifordul, előesik, vérzik vagy kizáródik, akkor a végbélnyílás környéke kezdetben viszket, és az elváltozás nagyon fájhat, amely sok szenvedés forrása lehet. Ezek a fájdalmas, kellemetlen tünetek az aranyérbetegség jelei. Ha nem kezeljük időben, tönkre is teheti az életünket.

A civilizáció vívmányai, amelyek aranyérbetegséget okozhatnak

Az aranyérbetegség ma nagyjából minden harmadik embert érinti, és ez a megnövekedett esetszám szorosan összefügg a modern életmóddal, valamint a 18-19. század ipari forradalmának vívmányaival. Lássuk, melyek ezek!

A vízöblítéses WC

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a betegség történetében kulcsfontosságú a vízöblítéses illemhelyek elterjedése. Ennek köszönhetően ugyanis az eredetileg guggoló pozícióban végzett székelést felváltotta a WC-kagylón való hosszas ücsörgés. A természetellenes ürítési helyzet miatt jobban kell erőlködnünk, ezek pedig növelik az aranyér kialakulásának kockázatát. Ha ezt el szeretnénk kerülni, érdemes egy sámlival alátámasztanunk a lábunkat, mert így a guggoláshoz hasonló pózban könnyíthetünk magunkon. Ha lehet, ne töltsünk 5 percnél hosszabb időt a WC-n, és azután figyeljünk oda a körültekintő tisztálkodásra is!

A feldolgozott, rostszegény élelmiszerek

Az élelmiszeripar fejlődése lehetővé tette az egyre növekvő népesség tömeges ellátását. A többszörösen feldolgozott, konzervált, túlfinomított, rostszegény ételek széles tömegek számára elérhetővé váltak, ám a mértéktelen fogyasztásuk emésztési problémákhoz és elhízáshoz vezetett. Ha nem fogyasztunk elég rostot és nem iszunk meg naponta legalább 2 liter folyadékot, keményebb lesz a székletünk, és székrekedésünk alakulhat ki. Az ezzel járó nagyobb erőlködés és az elhízás előidézheti az aranyérbetegséget.

Mozgásszegény, ülő életmód

A digitalizáció és az okoseszközök elterjedésével, ha akarjuk, már fel sem kell kelnünk a székünkből. Pedig rendszeres testmozgás nélkül a belek vérellátása is csökken, a működésük lelassul. Az állandó ülés miatt a hasüregi szerveink és az úgynevezett zsigeri zsír súlya a gátra nehezedik, ami szintén növeli az aranyeresség kialakulásának kockázatát.

Proktis-M: modern segítség az aranyérre

Bár az aranyér ősi betegség, gyakoribb előfordulása a civilizáció következménye. A modern kor azonban szerencsére a kezelését tekintve is több újítással szolgált. Míg őseink amulettek vagy éppen forró vas segítségével próbálkoztak megszabadulni az aranyértől, mostanra célzott kezelési módszerek állnak rendelkezésünkre. Minél korábban ismerjük fel és kezeljük az aranyeres tüneteket, annál egyszerűbb a gyógyulás. Ilyenkor segíthet a vény nélkül kapható Proktis-M termékcsalád, amelyet érdemes az aranyérbetegség első tünetei esetén beszerezni. Hialuronsav-tartalma gyorsítja a szövetregenerációt, segíti a sebgyógyulást, erősíti a meglazult szövetek szerkezetét és rugalmasságát. További összetevői hámosító, gyulladáscsökkentő hatásukról ismert gyógynövények kivonatai. A Proktis-M kúp a belső, a Proktis-M plus kenőcs pedig a belső és külső aranyeres panaszokra egyaránt ajánlott.

 

Proktis-M
Proktis-M – Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A borítókép forrása: Flickr
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.