Az esős, szeles, viharos napok sok ember egészségére hatással lehetnek, súlyosbítva bizonyos betegségek kellemetlen tüneteit.

Az időjárás számos betegség tüneteit súlyosbíthatja, beleértve az asztmát, az allergiát és akár a fejfájást is. Hogyan befolyásolhatja az időjárás ezeket a betegségeket és mit tehetünk ez ellen?

Asztma

Amennyiben a pollen az asztma elsődleges kiváltója, néhány tanulmány eredménye szerint az esős időjárás összefüggésbe hozható a tünetek súlyosbodásával. Az elmélet szerint a zivatarok nagy szele a virágporszemeket a levegőbe juttatja, ezáltal pedig könnyebben belélegezve az asztmás betegek légútjainak alsó részébe kerülhetnek. Ez olyan tüneteket válthat ki, mint a köhögés, a zihálás, a mellkasi szorítás, a légszomj és a szapora légzés. A hőmérséklet vagy a páratartalom változása pedig az alsó és felső légutak irritációját okozva fokozhatja a tüneteket.

Allergia

Az eső hatással lehet az allergiára is - eleinte pozitív módon. Amikor esik az eső, a szél elfújja a pollent, ami csökkenti a kinti környezetben lebegő mennyiségét a viharos időszak végére. De ha pár napos napsütés követi az esőt, a növények egyre több pollent bocsátanak ki, ami súlyosbítja a szezonális allergiában szenvedők tüneteit. Az orrdugulás mellett gyakori tüsszögés és légzési nehézség is tapasztalható, melyen a vény nélkül kapható antihisztaminok segíthetnek. Hatékony lehet a sóoldatos orröblítés vagy a szteroid-tartalmú orrspray használata, amelyek segíthet csökkenteni az orrjáratok duzzanatát.

A lakásban (pincékben, fürdőszobákban) és a szabadban (fűben, levélhalmokban, szénában, talajtakaróban) lévő penészgombák is „hajlamosak” az esős, nedves idő után szaporodni, ami a penészallergiásokra lehet hatással, de jellemzően a melegebb, párás időszakban súlyosbítják az allergiás panaszokat.

migrén időjárás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Migrén

A legújabb kutatások szerint az időjárási változások befolyásolhatják a fejfájást, így a migrént is. Az időjárással kapcsolatos leggyakoribb fejfájást kiváltó ok a magas vagy alacsony páratartalom, a magas vagy alacsony hőmérséklet, a légköri nyomásváltozások vagy az időjárás változása.

Ha migrénben szenved, és feltételezi, hogy az időjárás okozza, vezessen naplót az időjárásra és a migrén előfordulására vonatkozóan. Egy idő elteltével meg tudja állapítani, hogy a migrén az időjárással kapcsolatos-e vagy valami más tényező váltja ki.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/3-health-conditions-that-stormy-weather-can-make-worse/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.