A felnőttek 5%-a és a gyermekek 8%-a szenved valamilyen étellel kapcsolatos allergia miatt. Nyolc kiemelt allergén van, ami a panaszok nagyobb részéért felelős.

Az ételallergia során valamilyen típusú élelmiszer abnormális immunreakciót vált ki szervezetünkből, legtöbbször azért, mert az immunrendszerünk az abban található fehérjéket károsnak, veszélyesnek érzékeli.

Az ételallergia nem összekeverendő az étel-intoleranciával, mivel utóbbinak a legtöbb esetben nincs köze az immunrendszerhez. Az életminőségünket ugyan befolyásolja, de nem veszélyeztet minket.

Az allergia esetén megjelenő fokozott immunválasz következtében a szervezet védekezni kezd, például megemelkedik a hisztamin szintje, ami gyulladást okoz. Az ételallergia tünetei már nagyon kis mennyiségű táplálék elfogyasztásakor is jelentkezhetnek. A legyakoribbak az alábbiak:

  • a nyelv, az arc és a száj duzzanata
  • légzési nehézségek
  • alacsony vérnyomás
  • hányás
  • hasmenés
  • kiütések
  • viszketés.

Súlyosabb esetben úgynevezett anaflaxiás sokk alakul ki, mely akár halállal is végződhet.

A leggyakoribb allergének:

Tehéntej

A legtöbbször csecsemőknél és kisgyerekeknél okoz allergiát, főleg akkor, ha hat hónapos koruk előtt kapnak tehéntejet. A gyermekek 2-3%-át érinti, ugyanakkor három éves korukig 90%-uk kinövi. Kezelése csak úgy lehetséges, ha mellőzzük minden tehéntejet tartalmazó ital vagy étel fogyasztását.

Tojás

A második leggyakoribb allergén a gyermekek esetében. Csak 68%-uk növi ki 16 éves korára. Lehetünk allergiásak csak a tojásfehérjére vagy csak a sárgájára, de az előbbi sokkal gyakoribb. Előfordulása esetén mellőzzük a tojásfogyasztás.

Diófélék

A mandula, kesudió, makadámdió, pisztácia és társaik által okozott allergia esetén nemcsak a növény, hanem az abból készült krémek és olajok elfogyasztása után is jelentkezhenek a tüneteket. Ha már egynél kialakul az allergia, érdemes a többit is kerülni. Sajnos ez az állergia nem kinőhető. Az anaflaxiás sokk és az általa okozott halálesetek mintegy felében a diófélék váltják ki az allergiás reakciókat, így ha valaki ebben szenved, érdemes mindig Epipen injekciót tartania magánál.

magok
Forrás: pexels.com

Mogyoró

A diófélékhez hasonlóan a mogyoróallergia is gyakran okoz súlyos immunreakciókat, és itt is igaz: ha az egyikre érzékenyek vagyunk, jobb elkerülni a többit is. A mogyoró a gyermekek 4-8%-ánál, míg a felnőttek 1-2%-ánál okoz allergiás tüneteket. A kiskorúak 15-22%-a kamaszkorára kinövi.

Kagylófélék

A puhatestűek és rákfélék családjába tartozó állatok (például garnélarák, folyami rák, homár, tintahal, fésűkagyló) fogyasztása is okozhat allergiát. Az allergia leggyakoribb okozója a tropomiozin nevű fehérje. Sok esetben nehéz megkülönböztetni az igazi tengeriétel-allergiát a "csupán" baktérium vagy vírus okozta immunreakciótól. Aki viszont tényleg allergiás rájuk, annak sokszor még az illatát is el kell kerülnie.

Búza

Ez is főleg a gyermekeket érinti, de körülbelül tíz éves korukra kinőhetik. Nem összekeverendő a gluténérzékenységgel. Bár a tüneteik (hasmenés, hányás, kiütések, hasfájás) hasonlóak lehetnek, de az elsőnél nem áll fenn a halálozás veszélye.

Szója

Szintén a kiskorúaknál észlelhető nagyobb számban és ezt is ki lehet nőni.

Hal

A halra adott allergiás reakció akár felnőttkorban is kezdődhet, a betegek 40%-át 18 éves kora után diagnosztizálják. Számukra is ajánlott, hogy a táskájukban mindig ott legyen az Epipen, hiszen másfajta élelmiszerekben, ételekben is gyakran található halszármazék.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/common-food-allergies
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.