Bár az allergia és az ételintolerancia tünetei hasonlónak tűnhetnek, az egyértelmű különbség az, hogyan hatnak a szervezetünkre.

Bár a tünetek hasonlóak lehetnek, jellegzetes módon befolyásolják a testet. Míg az allergia az immunrendszer betegsége és több szervre is hatással lehet, az étel-intolerancia izolált emésztési problémákat (például haspuffadás, hasi görcsök, hasmenés) okoz.

Az ételintolerancia jelei

Az ételintolerancia olyan állapot, melynek hátterében emésztési problémák állnak. Tünetei több órával az étel elfogyasztását követően jelentkeznek, és igen változatosak lehetnek. Gyakori a haspuffadás, a hasmenés, a bélgáz képződés, de előfordulhatnak kevésbé specifikus tünetek (például szénanátha, krónikus fáradtság, fejfájás, migrén, ízületi fájdalom, pattanás, ekcéma) is.

Leggyakrabban az alábbiak okozzák:

  • élelmiszerek és élelmiszer-adalékanyagok
  • gyógyszerek, amelyek emésztőrendszeri problémákat, fejfájást és szédülést okozhatnak
  • bizonyos összetevők (például laktóz). (Megjegyzendő, hogy a laktóz intoleranciát enzimhiány okozza és nem tekinthető allergiának.)

Az allergiás reakciók különbözőek

Az allergiás tünetek sokkal intenzívebbek és az allergénnel való „találkozást” követően akár már fél órán belül is kialakulhatnak. Ha például allergiás a mogyoróra vagy a szójára, akkor ezek minimális mennyiségű fogyasztása is rövid idő alatt súlyos reakciót, úgynevezett anafilaxiát okozhat, mely kiütésekkel, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanatával és légzési nehézséggel jár. Ha nem kezelik azonnal, akkor végzetes is lehet.

allergia ételintolerancia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A leggyakoribb allergének:

  • gyógyszerek, beleértve a penicillint és más antibiotikumokat
  • méh vagy darázs mérge
  • környezeti tényezők (például pollen, penész, por, macska- és kutyaszőr) - ezek NEM okoznak anafilaxiát.

Az allergia és az ételintolerancia diagnosztizálása

A bőrtesztek segítségével azonosíthatók az allergének, a vérvizsgálattal pedig pontosan meghatározható az immunrendszer által termelt allergiás antitestek szintje. Az ételintolerancia okának meghatározása azonban nem egzakt tudomány, a diagnózis leginkább a beteg kórtörténetéből állapító meg.

Kezelési lehetőségek

A kiváltó okok elkerülése a legjobb módszer az allergia és az ételintoleranciák többségének kordában tartására, de a gyógyszeres kezelés (például allergia esetén antihisztaminok szedése) is segíthet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.