Önmagában az allergia is kellemetlen tüneteket okozhat, de az asztmával társulva még inkább rontja az érintett betegek életminőségét.

1. Az asztma általában az allergiás náthához kapcsolódik

Az allergiás nátha (szénanátha) az orrot és az orrmelléküregeket érinti és gyakori tüsszentést, orrdugulást, valamint orr- és szemviszketést okozhat. Az asztma főleg a tüdőt érinti köhögést, zihálást, mellkasi szorítást, légszomjat vagy szapora légzést okozva. Allergiás asztma esetén valószínűleg mindkét tünetegyüttes egyszerre jelentkezik. Gyermekeknél a tünetek enyhébbek lehetnek (például fáradtnak érzik magukat a játékhoz, a szaladgáláshoz).

2. A kiváltó okok a környezetben vannak

Noha számos anyag (allergén) kiválthatja az allergiás asztmát, közös vonásuk, hogy a környezetben vannak, nem az ételekben vagy a gyógyszerekben. A házikedvencek szőre, a poratkák, a csótányok, a penész és a pollen is okozhat allergiás asztmát. Ha az utóbbi kettő az oka, akkor az allergiás asztma csak szezonálisan jelentkezik. Ha viszont a kisállatok vagy az ágynemű poratkái váltják ki, egész évben szenvedhet az érintett.

3. Fontos az expozíció minimalizálása

Az allergiateszt segíthet azonosítani az allergia kiváltó okát. További szakorvosi vizsgálatok pedig segíthetnek az asztma diagnózisának a megerősítésében. Ha valóban az allergiás asztma okozza a tüneteket, a kiváltó okok lehetőség szerinti elkerülése enyhítheti a tüneteket.

asztma allergia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ugyanazok a módszerek nem fognak működni az összes allergén esetében, de érdemes betartani az alábbiakat:

  • Részecske- (HEPA-) szűrő használata a levegőben lévő allergének csökkentésére.
  • A háziállatok expozíciójának minimalizálása vagy megszüntetése.
  • Speciális poratka elleni ágyneműk használata és 35 százalékos beltéri páratartalom.
  • A csótányok táplálékforrásainak megszüntetése az élelmiszerek zárt tárolásával, valamint a konyha padlóinak és felületeinek rendszeres tisztításával.
  • Pollenallergia esetén a ruházat cseréje és zuhanyozás a kinti tevékenységek után, valamint magas pollenszám esetén az ajtók és ablakok bezárása.
  • A penész inkább kültéri allergén, de beltéren is kialakulhat a vízszivárgás miatt. Utóbbi kezelése, majd hígított fehérítő oldat vagy kereskedelmi tisztítószer használata általában elegendő.

4. Az asztma és az allergia kezelése

Az asztma és az allergia kezelési módjai - főleg a gyógyszerek és inhalációs szerek - nagyon hatékonyak, viszonylag könnyen használhatóak és a ritkán előforduló mellékhatások enyhék. Ha a tünetek súlyosabbak vagy nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre, az úgynevezett allergén immunterápia is eredményes lehet.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/sneezing-wheezing-short-of-breath-it-may-be-allergic-asthma/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.