Az antifoszfolipid szindróma akkor fordul elő, amikor az immunrendszer tévesen olyan antitesteket hoz létre, amelyek sokkal valószínűbbé teszik a vér alvadását.

Az antifoszfolipid szindrómát autoimmun rendellenesség, fertőzés vagy bizonyos gyógyszerek okozhatják. Fő kockázati tényezői a következők:

  • Nem. Ez az állapot sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.
  • Immunrendszeri betegségek. Egy másik autoimmun betegség (például lupus vagy Sjogren-szindróma) növeli az antifoszfolipid szindróma kockázatát.
  • Fertőzések. Ez az állapot gyakrabban fordul elő olyan embereknél, akik bizonyos fertőzésekben (például szifilisz, HIV- vagy hepatitis C-fertőzés, Lyme-kór) szenvednek.
  • Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek az antifoszfolipid szindrómához kapcsolódnak. Ide tartoznak a magas vérnyomás elleni hidralazin, a szívritmus-szabályozó kinidin, a rohamok elleni fenitoin és az amoxicillin antibiotikum.
  • Családi halmozódás.

Ez az autoimmun betegség veszélyes vérrögöket okozhat a lábakban, a vesékben, a tüdőben és az agyban. Terhes nőknél az antifoszfolipid szindróma vetélést és a magzat halvaszületést is eredményezheti. Az antifoszfolipid szindróma nem gyógyítható, de a gyógyszerek csökkenthetik a vérrögképződés kockázatát.

antifoszfolipid szindróma
Forrás: pixabay.com

A betegség leggyakoribb tünetei az alábbiak lehetnek:

  • Vérrögök a lábban, melyet fájdalom, duzzanat és bőrpír kísér. Ezek a vérrögök eljuthatnak a tüdőbe is tüdőembóliát okozva.
  • Ismételt vetélés vagy halvaszületett magzat. A terhesség egyéb szövődményei közé tartozik a veszélyesen magas vérnyomás (preeclampsia) és a koraszülés.
  • Az agyvérzés olyan fiatalnál fordulhat elő, aki antifoszfolipid szindrómában szenved, de a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezői nincsenek jelen.
  • Tranziens ischaemiás roham (TIA). A TIA általában csak néhány percig tart, és nem okoz maradandó károsodást.
  • Kiütés. Vannak, akiknél vörös bőrkiütés jelentkezik, csipkés, hálószerű mintázattal.

A kevésbé gyakori tünet lehet a krónikus fejfájás, a migrén, a demencia, a szívbillentyűprobléma és az orr- vagy fogínyvérzés.

Amennyiben fennállnak a fenti tünetek, forduljon orvoshoz!

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/antiphospholipid-syndrome/symptoms-causes/syc-20355831
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.