A primer immunhiányos betegségek ritka, veleszületett, többnyire öröklődő immunhiányos állapotok, amelyek több mint 200 fajtája ismert.

A Primer Immunhiányos Betegek Egyesülete információ alapján, becslések szerint Magyarországon akár 40000 primer immunhiányos betegségben szenvedő ember is élhet, beleszámítva az enyhe, kezelést nem igénylő eseteket is.

A primer immunhiányos betegség elsősorban az immunrendszer megfelelő működési „zavarában”, a fertőzésekkel szembeni csökkent védekezőképességben nyilvánul meg, amely elsősorban a szervezetben működő antitestek hibás működése vagy elégtelensége miatt alakul ki.

A betegségnek nincs tipikus tünete, így gyakran a valódi okot nem diagnosztizálják. Jellemzőbb bizonyos betegségek (például fül-, arc-, tüdő-, vagy emésztőrendszeri betegségek, reumás ízületi gyulladások, fertőzések) gyakori, ismétlődő vagy elhúzódó, gyógyszerekre nem reagáló vagy súlyosabb lefolyású megjelenése. Emellett a legtöbb ember számára ártalmatlan baktériumok, gombák és vírusok is fertőzéseket okozhatnak, súlyosabb esetekben pedig az immunrendszer a saját sejtjeit is megtámadhatja, úgynevezett autoimmun betegségeket okozva.

ízületi gyulladás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az immunrendellenességben szenvedő betegeknek immunglobulinra van szükségük. Ez az egyik vérplazmában található fehérje, vagyis a vérplazma alapú terápiák jelentik az egyetlen kezelési lehetőséget, amelyek önkéntes donorok plazmájából készülnek.

A Primer Immunhiányos Betegek Egyesületének szervezésében április 22. és 29. között kerül megrendezésre a Primer Immunhiány Világhete, melynek fő célja, hogy elősegítse a betegséggel kapcsolatos ismeretek bővítését, valamint felhívja a figyelmet a betegség súlyosságára az egészségügyi szakemberek, a betegek és a lakosság körében egyaránt a lehető leghamarabb történő diagnosztizálás és kezelés érdekében.

Forrás: Primer Immunhiányos Betegek Egyesülete http://pibe.hu/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.