A 2-es típusú gyulladás krónikus betegségek mögött húzódhat meg, az információhiány azonban megnehezíti, hogy a betegek hozzájussanak a megfelelő orvosi ellátáshoz.

Világszerte milliók szenvednek olyan betegségekben (például asztma, ekcéma, kétoldali orrpolipózis, allergia), amelyek hátterében az immunrendszer megváltozott működése áll. A 2-es típusú gyulladás az immunrendszer túlzott aktivitása, melynek eredményeképpen az immunrendszer heves válasszal reagál bizonyos, egyébként teljesen ártalmatlan környezeti anyagokra: allergénekre vagy élelmiszerekre (például tehéntej, tojás, szója, búzaliszt, mogyoró- és diófélék), de az is gyakori, hogy nem mutatható ki allergén.

allergia_gyulladas
Forrás: pixabay.com

A 2-es típusú gyulladás a szervezet különböző, a környezettel kapcsolatban lévő határfelületeit érinti, vagyis a bőrt és a szervezet külső környezettel kapcsolatba kerülő belső felszíneit (például orr- és toroknyálkahártya, légutak, emésztőrendszer). Az érintettek egy részénél megfigyelhető, hogy a betegségek jellegzetes sorrendben jelennek meg. Gyakran már csecsemő- vagy kisgyermekkorban megjelenik az ekcéma és az ételallergia, melyhez az iskoláskor környékén társulhat az orrmelléküreg gyulladás és az allergiás eredetű asztma, idősebb korban pedig az orrpolipózis. Ezek a betegségek jelentősen rontják az életminőséget (például elviselhetetlenségig fokozódó viszketés, alváshiány, iskolából való gyakori kimaradás, személyiségfejlődés sérülése).

A problémát nehezíti, hogy a betegek 20-55 %-a nem kap megfelelő orvosi kezelést, ezért nagyon fontos az érintettek megfelelő tájékoztatása, valamint az életminőség fenntartását biztosító gyógyszeres terápiák.

Forrás: Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság sajtóközleménye
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.