A rovarcsípések különböző, általában enyhébb tüneteket okozhatnak, de ha ezek súlyosabbá válnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A rovarcsípések jellegzetes tünetei (kipirosodott, irritált bőr, viszketés, hólyagok) a legtöbb esetben néhány nap alatt maguktól elmúlnak. Amennyiben azonban a csípés helye elfertőződik, csalánkiütés vagy torokduzzanat alakul ki, esetleg az érintett bőrterület átmérője 10 cm-nél nagyobbá válik, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, függetlenül attól, hogy milyen rovar csípése okozta a tüneteket.

A szúnyogcsípés helyén kialakuló duzzanat, bőrpír az esetek zömében veszélytelen. A csípés során a szervezetbe került méreganyag okozta irritáció egy-két napon belül elmúlik, a kellemetlen viszketés pedig hűsítő vagy egyéb nyugtató hatású krémekkel hatékonyan kezelhető. Egyes csípőszúnyog fajok (például a már Magyarországon is megjelent tigrisszúnyog) akár súlyos betegségeket is terjeszthetnek, beleértve a nyugat-nílusi lázat, a sárgalázat, a Dengue-lázat vagy a Zika-vírus okozta fertőzést. A tigrisszúnyog csípése hevesebb tüneteket vált ki - a viszketés mértéke nagyobb bőrfelületet érinthet és a duzzanat jóval lassabban múlik el. Amennyiben a csípés után láz, hányinger, fényérzékenység, izom-, ízületi és csontfájdalom, esetleg a bőrön vagy a szájban bevérzések jelentkeznek, akkor mielőbb orvoshoz kell fordulni.

A pókcsípések jellemzője a kisebb terjedelmű piros, szúró, viszkető, égő érzéssel járó duzzanat, amely jegeléssel, hűsítő vagy gyulladáscsökkentő helyileg alkalmazott készítményekkel kezelhető, bár a tünetek néhány nap alatt maguktól is elmúlnak. Ha a gyulladt terület 10-20 cm átmérőjű lesz, hólyagok, esetleg láz alakul ki, a szúrás helyén pedig genny tapasztalható, feltétlenül bőrgyógyászati vizsgálatra van szükség.

Az ágyi poloska éjszaka csíp és a tünetek csak másnap vagy napokkal később jellenek meg. Jellemzően duzzanatokat, viszketést, hólyagokat okozhatnak. Amennyiben a csípések hólyagossá válnak, érdemes szakorvoshoz fordulni, mert ezek kezelés általában hűsítő- és szteroid alapú krémekkel történhet.

Lyme-kór
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kullancscsípést követően megjelenő Lyme-folt (a csípés körül körkörösen terjedő, kokárda alakú vagy egybefüggő köralakú bőrelváltozás) esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert a Borrelia burgdorferi baktérium okozta Lyme-kór a megfelelő antibiotikum terápiával hatékonyan kezelhető.

A méh- és darázscsípés komoly anafilaxiás sokkot is okozhat az erre allergiás egyéneknél, ami sürgősségi ellátást igényel. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, és ha rendelkezésre áll adrenalin tartalmú sürgősségi injekció, azt a betegnek mielőbb meg kell kapnia.

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/08/25/csalankiutestol-a-torokduzzanatig-figyelmezteto-jelek-rovarcsipes-eseten/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.