A túlsúly egyszerre lehet a változókor negatív hozadéka és a kellemetlen klimaxos tünetek enyhítője. Mutatjuk, miért érdemes mégis az egészséges testsúly megtartására törekedni, és azt is, hogyan csillapíthatjuk hormonmentesen a változókorral járó testi-lelki panaszokat.

Ezért gyakori a túlsúly a változókorban

A klimax számos hormonális változással jár. A petefészkek működése hanyatlik, majd teljesen leáll, emiatt csökken a szervezetben az ösztrogén szintje. Megritkul, majd végleg elmarad a menzesz, csökken az izomtömeg, ezek következményeként megváltozik, lelassul az anyagcsere. Ez utóbbi vezet ahhoz, hogy a korábban optimális étrendünk mellett is elkezd zsírt raktározni a szervezetünk, sok esetben a has- és deréktájon, úgynevezett alma típusú elhízásként. A hasi elhízás számos krónikus betegség kialakulásának kedvez: egyebek mellett a mellrák és egyes nőgyógyászati tumorok esélyét is megnöveli. A mellrák kockázatának emelkedése azért függ össze a zsírszövet méretével, mert az nemcsak tárol, hanem termel is ösztrogént.

Túlsúlyosan más lehet a menopauza

Az érem másik oldala, hogy a túlsúlyos hölgyeknél kevésbé drasztikusan csökken az ösztrogénszint a petefészkek működésének hanyatlásával, emiatt a klimaxos panaszok is fokozatosan, esetleg később jelenhetnek meg náluk. Ez a látszólagos előny azonban eltörpül a túlsúly egészségi kockázatai mellett. Kimutathatóan magasabb az ösztrogénfüggő mellrák kockázata azoknál, akik túlsúllyal mennek bele a változókorba. Amerikai vizsgálatok szerint a testsúly csökkentésével a posztmenopauzális mellrák rizikója akár a harmadával is csökkenthető.

Ezért tekintsük kötelezőnek a vizsgálatokat

Hazánk Európa-szerte előkelő helyen áll az elhízás tekintetében, amely ismerten növeli a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A mellrák a harmadik leggyakrabban előforduló daganatos kórkép hazánkban (csak a tüdő- és a vastagbélrák előzi meg). Ennek ellenére a magyar nők egy része hanyagolja a szűrővizsgálatokat: tízből hatan járnak csak el a szűrésekre, emiatt sokaknál későn fedezik fel az elváltozást. Pedig az időben diagnosztizált mellrák csaknem teljesen gyógyítható.

Ezek a kellemetlen tünetek kísérhetik a változókort

Érdemes figyelnünk a testünk jelzéseire, és foglalkoznunk azokkal a panaszainkkal is, amelyekre a társadalom szerint legyintenünk kellene. A változókor az élet természetes része, mégis különféle testi-lelki panaszok kísérhetik. Ezt az időszakot a hőhullámok és a hangulatingadozás keserítheti meg a legjobban, de emellett sok nő még alvászavaroktól is szenved, vagy sokkal fáradékonyabbnak érzi magát, mint korábban. A hormonok visszapótlásával enyhíthetők a kellemetlenségek, de sokan tartanak az ilyen kezelések mellékhatásaitól. Nemegyszer maguk az orvosok sem javasolják az ösztrogénpótlást például olyan esetekben, ha a páciensnek korábban emlődaganata volt, vagy akár a családjában előfordult már mellrákos megbetegedés.

Remifemin packshot
Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária

Enyhülés – hormonok nélkül is

A változókori tüneteket a gyógynövények erejével is enyhíthetjük. A női bajokra évszázadok óta használt, és mára a legjobban dokumentált gyógynövény, a Cimicifuga (poloskavész) a testi tüneteket, a lélek napsugarának is nevezett orbáncfű pedig a lelki panaszokat segít csillapítani, és az alvásra is jó hatással van. A klinikailag igazolt hatású, recept nélkül kapható  Remifemin Plus tabletta magas koncentrációban tartalmazza a két növény hatóanyagait. A Remifemin Plus hőhullámok, nagyfokú verejtékezés, álmatlanság, depressziós hangulat, belső feszültség, nyugtalanság, ingerlékenység, csökkent koncentrálókészség, szorongásos panaszok és/vagy késztetési zavarok enyhítéséhez járul hozzá. A terápiás hatás kialakulása és fenntartása érdekében tartós szedése ajánlott, a napi adag a tünetek intenzitásától függően emelhető, illetve csökkenthető. A Remifemin Plus-t orvosi javaslatra és kontroll mellett olyan páciensek is szedhetik, akiknél a hormonkezelés ellenjavallt – például bizonyos ösztrogénérzékeny daganatok, mint emlőrák esetén.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.