Az új koronavírus okozta COVID-19 esetén a gyógyulást követően is jelentkezhetnek potenciális szövődmények, amely miatt újra szükségessé válik a kórházi kezelés.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szakemberei több mint 126 000 COVID-19 fertőzésen átesett, kibocsájtott, majd ugyanazon kórházban 2 hónapon belül a COVID-19 szövődményi vagy más betegségek miatt újrafelvételre kerülő beteg adatát elemezték demográfiai (például életkor, nem) és klinikai jellemzők (például bizonyos krónikus betegségek megléte) alapján.

A betegek 62 százalékának volt egy vagy több krónikus betegsége (krónikus obstruktív tüdőbetegség, szívelégtelenség, cukorbetegség, krónikus vesebetegség és/vagy elhízás). 15 százalékuk intenzív osztályon történő ellátást igényelt. Az első kórházi felvétel időszakában, 2020. március és július között körülbelül 15 százalékuk hunyt el. A betegek 9 százaléka a kibocsájtást követően 3-20 napon belül újra kórházi kezelést igénylő állapotba került. 1,6 százaléknál pedig többszöri újrafelvételre volt szükség. A bentlakásos szociális intézménybe bocsájtott vagy a háziápolást igénylő emberek esetében magasabb volt az újrafelvételi arány.

covid_koronavirus_korhaz
Forrás: pixabay.com

A fekvőbeteg ellátó intézménybe való újrafelvétel gyakoriságát befolyásolta a 65 év feletti életkor, bizonyos krónikus keringési, légzőszervi vagy emésztőszervi betegségek megléte, az első felvételt megelőző 3 hónapon belüli kórházi kezelés, és ha a beteget bentlakásos szociális intézménybe bocsájtották ki vagy otthonukban háziápolási szolgálat látta el őket.

Ezek az eredmények alátámasztják azon eddigi ismereteket, melyek szerint a krónikus betegségek összefüggenek a kórházi újrafelvétel gyakoriságával.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.