Az Egyesült Államok bejelentette, hogy nagy összegeket költ a COVID-19 hosszútávú egészségi hatásainak kutatására.

2021. február végén az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (National Institute of Health, NIH) bejelentette, hogy 1,15 milliárd dollárral támogatja egy négy éves időszak alatt a COVID-19 hosszútávú egészségi hatásainak kutatását.

A SARS-CoV-2 okozta fertőzés tartós tünetei – melyek magukban foglalják a fáradtságot, a lázat és a légszomjat, valamint bizonyos neurológiai állapotokat (például szorongás, depresszió, koncentrációs zavar) - hetekkel a COVID-19 után jelentkezhetnek és hónapokig tarthatnak. Ez azt mutatja, hogy eddig a világszerte több mint 115 millió fertőzött mellett a krónikus tünetek miatt szenvedők száma is nagyon magas lehet.

Az NIH kezdeményezésének egyik célkitűzése a hosszútávú következmények biológiai alapjainak és az egyéni különbségek jobb megértése, hogy végül megtalálják a hatékony kezelési módot.

A projekt másik célkitűzése, hogy legalább 40 000 SARS-CoV-2 okozta fertőzésben szenvedő felnőtt és gyermek gyógyulását nyomon kövessék a hosszútávú tünetek kialakulását figyelve.

koronavírus hosszútávú tünetei
Forrás: pixabay.com

A harmadik célkitűzés a COVID-19 különböző szervrendszerekre gyakorolt ​​hatásainak vizsgálata a boncolások jegyzőkönyvekben szereplő adatok összegyűjtésével. Az már ismert tény, hogy a betegség elpusztíthatja a tüdőben lévő szöveteket, valamint más szerveket is, a kutatók azonban részletesebb információkat szeretnének.

A kezdeményezés negyedik célja egy biobank létrehozása, melyben a hosszútávú tünetek miatt szenvedőktől vett mintákat (vér, vizelet, széklet, cerebrospinalis folyadék) őrzik meg, hogy a kutatók a jövőbeni tanulmányok érdekében hozzáférhessenek ezekhez.

Forrás: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00586-y
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.