A COVID-19 számos közvetett módon bonyolította a betegellátást, beleértve a szívrohamok gyakoribbá válásától a rákszűrések elmaradásáig.

Emellett az új koronavírus okozta fertőzés megnövelte a szövődmények és a halálozás kockázatát azoknál a traumás betegeknél, akik autóbalesetek, esések elesések vagy más balesetek következtében sérültek meg, vagy akik erőszakos sérülések (például lövés, szúrás) áldozatai lettek.

A kutatók a traumatizált fertőzött beteg kórtörténetét elemezték, értékelve a kórházi tartózkodás hosszát és a szövődményeket, összehasonlítva a COVID-19-ben nem szenvedő betegek adataival. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a COVID-19-ben szenvedő traumatizált betegek esetében hatszor nagyobb a halálozás kockázata, mint a nem új koronavírus által megfertőződött, hasonló sérülésekben szenvedő betegeknél.

covid traumatizált beteg
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A COVID-19-es betegeknél a kockázatok (például érelzáródás, veseelégtelenség) valószínűsége a kétszeresére emelkedett, valamint a tüdő működését érintő szövődmények (légzési zavar, mesterséges lélegeztetés, intenzív terápiás osztályon történő ellátás) esélye pedig több mint ötszörösére nőtt. Ezek a kockázatok még nagyobbak voltak a 65 év feletti betegeknél. A COVID-19 azokra a betegekre volt a legnagyobb hatással, akiknek sérülései viszonylag kicsik voltak, és akik egyébként problémamentesen gyógyultak volna meg.

Az új információk ismeretében a szakorvosoknak először azt kell megvizsgálniuk, hogyan lehet a lehető legjobban ellátni ezeket a magas kockázatú betegeket, majd kezelési protokollokat kell kidolgozniuk a kockázatok csökkentése és megelőzése érdekében, ezzel is növelve a túlélés esélyét.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/trauma-patients-with-covid-19-face-greater-risk-of-complications-and-death/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.