A legújabb tanulmányok szerint a 40-60 év közötti nők a legveszélyeztetettebbek a hónapokig fennálló COVID-19 maradványtünetek szempontjából.

A COVID-19 miatt kórházba került 10 betegből 7 esetében jelentkeznek a maradványtünetek (például fáradtság, légszomj, izomfájdalom, szorongás, depresszió és „ködös agy”), átlagosan öt hónappal a gyógyulás után, és a tünetek gyakoribbak a 40-60 éves nőknél.

A társbetegségek, az intenzív osztályon történő kezelés és a lélegeztetés szükségessége a tanulmányok szerint megnövelte a kockázatot, de az akut fertőzés súlyossága nem befolyásolta a tartósan fennálló maradványtünetek előfordulásának valószínűségét.

A 1077 vizsgált betegnek csak 29 százaléka érezte magát teljesen gyógyultnak átlagosan öt hónap után. Körülbelül 25 százalékuk esetében klinikailag szignifikáns tüneteket jelentkeztek, mint például a szorongás és a depresszió. Emellett gyakoriak voltak a poszttraumás stressz és az enyhe kognitív károsodás tünetei, valamint 46 százalékuk fizikai teljesítőképessége csökkent, 18 százalékuk nem tért vissza a munkahelyére, 19 százalékuknak pedig a hosszú távú tünetek miatt meg kellett változtatniuk a munkamódszerüket.

covid maradványtünetek
Forrás: pixabay.com

A kutatók szerint lehet, hogy különbség van az immunválaszban oly módon, hogy míg a férfiak esetében nagyobb valószínűséggel súlyosabbak a tünetek az akut fertőzés idején, a nőknél más lehet az immunválasz, vagyis a gyógyulást követően is tart a gyulladásos reakció, amely a COVID-19 maradványtüneteinek kialakulásáért felelős.

Forrás: https://www.bmj.com/content/372/bmj.n829
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.