A nátha a különböző vírusok okozta enyhe lefolyású felső légúti fertőzések gyűjtőfogalma, mely az összes korosztályt érintő leggyakoribb fertőzéstípus.

A nátha (megfázás, rhinitis acuta simplex) az egész világon mindenkit érinthet: a felnőttek évente 2-5, a gyermekek pedig 6-10 alkalommal fertőződnek meg. Kizárólag emberről emberre terjed cseppfertőzéssel (például köhögés, tüsszentés), de a kórokozóval szennyezett kézzel (például kézfogás) és tárgyakkal (például kilincs, evőeszközök, játékok) is átadható. Lappangási ideje 2-3 nap. A beteg a tünetek jelentkezését követő 3 napig a leginkább fertőzőképes. A fertőzés lezajlása után nem alakul ki védettség. Leggyakrabban október és március között fordul elő.

Leggyakoribb kórokozója a rhinovirus, mely az orrban lévő hőmérsékletet (33-35°C) kedveli. A kedvező hőmérsékletű környezetben kb. 3-4 napig marad életben. A rhinovírus a felső légutak (orr, torok) hámsejtjeiben szaporodik. A helyi gyulladásos folyamatokban részt vevő anyagok (például hisztamin) termelését váltja ki, melyek szerepet játszanak a jellegzetes tünetek kialakulásában.

Tünetek

Bevezető tünetként rossz közérzet, étvágytalanság, az orr- és a szájüreg nyálkahártyájának kiszáradása, fejfájás, tüsszögés és hőemelkedés jelentkezhet. Pár napon belül bőséges, vízszerű orrfolyás, orrdugulás és rekedtség lép fel, majd az általános tüneteke enyhülésével az orrváladék sűrűbbé válik. Leggyakoribb szövődménye a fül, az arcüregek és a garat baktériumok okozta felülfertőződése.

natha_felsoleguti_fertozes_megfazas
Forrás: pixabay.com

Vizsgálatok

Általános orvosi vizsgálat elegendő. Elhúzódó tünetek/felülfertőződés gyanúja esetén az orr-, torok felszínéről vett minta bakteriológiai vizsgálatára (kórokozó izolálása) lehet szükség.

Kezelése

A fertőzés magától meggyógyul. A tünetek enyhítésére fájdalom- és a lázcsillapítók adhatók. A láz csillapítására aszpirin tartalmú gyógyszer nem használható, mert a gyermekeknél nagyon ritkán Reye-szindrómát (agyvelő- és májgyulladás) okozhat. Javasolt a bőséges folyadékpótlás és az ágynyugalom. Ha a tünetek 7 nap alatt nem gyógyulnak, illetve a tünetek súlyosabbá válnak, a mikrobiológiai vizsgálat eredményén alapulva antibiotikum szedésére is szükség lehet.

Megelőzése

A vírushordozók elkerülése és a gyakori kézmosás.

Forrás: Ludwig E, Szalka A. (szerk.). Infektológia. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
Borítókép forrása: pixabay.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.