Az, hogy a COVID-19 életveszélyes betegséggé válik-e, részben attól függ, hogy a vírus eljut-e az ember tüdőszövetébe.

A tudósok azt gyanítják, hogy a felső légutak fertőzött szövetei a tüdőbe jutott vírussal teli cseppek forrásaként szolgálhatnak. Ez megmagyarázhatja azt a gyors ütemet, amellyel a fertőzés néhány betegnél a tüdőbe terjed, röviddel a COVID-19 tüneteinek megjelenése után. Jelenleg a kutatók azt vizsgálják, hogy az új koronavírus esetleg ezen a mechanizmuson keresztül támadja-e meg a tüdőt.

A kutatók azt találták, hogy a tüdőbe potenciálisan beszívható vírus mennyisége több ezerszer nagyobb, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy a fertőzést az alsó légútutak fogékony sejtjeihez továbbítsa. Ezek az előzetes eredmények jól egyeznek más kutatók ezzel kapcsolatos munkájával. Modellezték az aeroszol útját az emberi légutakban, hogy megvizsgálják a SARS-CoV-2 terjedését, az orron keresztül alkalmazott ​​ vakcinák bejutását, valamint olyan maszkot fejlesszenek ki, amely elfogja és deaktiválja a vírust.

COVID-19 koronavírus
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kutatók magyarázata szerint az a hely, ahol a torokfájás előfordul, vagyis az orr és a száj mögötti, valamint a nyelőcső feletti üreg, az úgynevezett orrgarat az új koronavírus belépési pontja. A COVID-19 vakcinák az egész szervezetben antitestválaszt generálnak, de a vírusok belélegzéséből származó potenciális „támadások” szerepet játszhatnak a fertőzések kiváltásában. Ezenkívül az idős betegek esetében, akik alvási apnoéban és olyan betegségekben szenvednek, mint például a Parkinson-kór, amelyek befolyásolják a nyelést, nagyobb a szövődmények kockázata.

Annak kiderítése, hogy a fertőzés hogyan terjed a felső légutakból a tüdőbe, segíthet az egészségi szakembereknek azonosítani azokat a betegeket, akiknél nagyobb a súlyos betegség kockázata. Az eredmények azt mutatták, hogy egy COVID-19-fertőzött személy naponta legalább 10 000-szer annyi vírust tud belélegezni, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy fertőzést okozzon a tüdőben. A következő lépés ezeknek az eredményeknek a klinikai vizsgálatokkal történő megerősítése lesz.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/inhaling-virus-laden-droplets-may-increase-covid-19-severity/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.