Házipor allergiának is hívjuk, de valójában nem a por váltja ki a tüsszögéssel, orrfújással járó állapotot.

A háziporatka alatt két fajt (Dermatophagoides pteronyssus és Dermatophagoides farinae) értünk, melyek körülbelül 0,3 mm nagyságúak és az ürülékük okozza leggyakrabban az otthon tapasztalható légúti allergiás tüneteket.

Ezek az ízeltlábúak a magasabb nedvességtartalmat szeretik, ezért késő tavasztól kora őszig fordulnak elő nagyobb számban a lakásainkban. A lehullott hámsejtjeinkből táplálkoznak, így olyan helyeket keresnek otthonunkban, ahol ezekből a legtöbb lehet - bútorok, ágynemű, szőnyegek. Mínusz 20 fok alatt és 55 fok felett pusztulnak csak el, így a textíliák tisztítását ezek ismeretében érdemes végezni  - mossuk őket magas hőfokon vagy tegyük be a fagyasztóba.

Az atkák levegőbe jutó ürülékét megérintve vagy belélegezve az asztmás betegek allergiás reakciókat tapasztalhatnak, melyek lehetnek légúti (a szénanáthára emlékeztető) és bőrön jelentkező tünetek is. Ilyen például az orrfolyás, orrviszketés, tüsszögés, szemszárazság és szemvörösödés, könnyezés, a bőrön pedig ekcéma vagy csalánkiütés jelenhet meg.

orrfújás
Forrás: pexels.com

Kezelése

A diagnózishoz alkaros allergiateszt (Prick teszt) és vérvétel szükséges. 

A tünetek enyhítésére az első lépés, hogy csökkentsük az atkák számát, méghozzá úgy, hogy

  • minél kevesebb szőnyeg legyen a lakásban
  • könnyen mosható bútorokat, bútorszöveteket válasszunk
  • évente több alkalommal végezzünk mélytisztítást és atkairtást
  • figyeljünk oda a plüssállatokra is, mert azok is rengeteg atka lakóhelyéül szolgálhatnak
  • használjunk HEPA-szűrős proszívót
  • cseréljük hetente, és mossuk 60 fokon az ágyneműt
  • szellőztessünk rendszeresen.

Enyhíthetők a tünetek antihisztamin-tartalmú gyógyszerekkel, orrsprayvel, szemcseppel is.

A tüneteket szinte teljesen megszüntetheti az immunterápia, ami körülbelül 3-5 évig tart, és az allergén tisztított kivonatát juttatják a beteg szervezetébe gyógyszerként. Ezzel a kezeléssel a tünetmentesség akár 8-10 évig is fennmaradhat.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.