A köhögés kellemetlen felső légúti tünet, amely akár hetekig is kínozhatja az embert. A gyógyszer szedése ennyi ideig nem javasolt, de a gyógynövények bármeddig alkalmazhatók.

Köhögés esetén először is azt kell tudni, száraz vagy hurutos köhögésről van-e szó, ugyanis más-más gyógynövények vethetők be ingerköhögés és köpetürítéssel járó hurutos köhögés esetén.

A száraz köhögés esetében nincs váladék, emiatt ingerköhögésnek is hívják. Elsősorban asztmás megbetegedésekre, allergiára vagy kezdődő légúti betegségekre utalhat. A hurutos köhögésnél ezzel szemben nagyobb mennyiségű és/vagy túl nagy viszkozitású váladék ürül és általában vírus okozza. Nem ritka, hogy a száraz köhögés napok után átcsap hurutos köhögésbe.

Milyen természetes gyógymódokat alkalmazhatunk az egyes köhögés-típusok esetében?

Száraz köhögés

A száraz köhögésen olyan gyógynövények segíthetnek, amelyek védőréteggel vonják be a nyálkahártyát, így csökkentve annak érzékenységét, ingerlékenységét. A gyógynövények közül az orvosi ziliz gyökér, kamilla, lándzsás útifű levele, izlandi zuzmó javasolható a száraz köhögésre. Ezeknek a köhögéscsillapításon kívül egyéb áldásos hatásai is vannak. A kamilla például gyulladáscsökkentő és az alvási zavarokon is segít. A gyógynövényekből készült tea esetében fontos, hogy az áztatás végén nyomkodjuk ki a forrázatot, hogy az összes hatóanyag a teába kerülhessen. A teába tehetünk mézet, ami szintén enyhíti a száraz köhögést. A csokoládéban lévő teobromin is nyugtatja a torkot, szopogassunk el egy-két kocka étcsokit. Hasznos lehet még a gyömbértea, de a gyökér is fogyasztható meghámozva és reszelve, esetleg mézzel keverve. 

kamilla
Forrás: pixabay.com

Hurutos köhögés

A hidegebb évszakokban számos vírus okozhat fokozott mennyiségű orr- és garatváladék képződésével járó fertőzést. A sok váladék miatt a légutak beszűkülnek és a légzésfunkció romlik. Fontos, hogy a váladék felköhögését elősegítő készítményeket alkalmazzunk, vagyis hurutoldókat és köptetőket. A gyógynövények közül a borostyán, a kakukkfű, a kankalin, a hársfavirág, illetve az eukaliptusz- vagy mentaolaj használható. A gyógynövényeket forrázhatjuk teának, adhatjuk a fürdővízhez vagy a mellkasunkat is bedörzsölhetjük a belőlük készült főzettel. 

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.