A jól ismert vírusok, leggyakrabban a rhinovírus, parainfluenza- és influenzavírus, és most az új koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott tünetek (például a torokfájdalom, köhögés, láz, általános gyengeségérzés és fáradtság,) hasonlósága miatt a betegeket gyakrabban fordulnak orvoshoz. Vajon mi lehet ennek az oka?

A nátha miért gyakoribb télen?

Mivel az emberek általában a téli hónapok alatt szenvednek a megfázás miatt, ezért azt feltételezik, hogy a hideg időjárás felelős a megbetegedésért. Ez részben igaz, mert egyrészt a hűvösebb évszakokban gyakrabban zsúfolódnak az emberek a zárt helyiségekben, másrészt a hideg időjárás befolyásolhatja egyesek immunrendszerét. Ezek a tényezők - valamint az, hogy a több mint 200 különböző megfázást okozó vírus, különösen a rhinovírusok „aktívabbak” a hidegebb időben - télen több megfázáshoz vezetnek.

Hogyan fertőződhetünk meg?

Alapvetően kétféle módon fertőződhetünk meg – a náthát okozó vírus belégzésével vagy fizikai megérintése során. Az a személy, aki megfázott, általában már egy-két nappal a tünetek megjelenése előtt fertőzőképes. A vírust tartalmazó nyálcseppeket köhögés, tüsszentés, beszélgetés, kiabálás vagy éneklés útján juttathatja más emberek nyálkahártyájára, bőrére vagy olyan felületekre, amelyekhez mások gyakran hozzáérnek (például kilincsek, tömegközlekedési eszközök kapaszkodói). A víruscseppekkel szennyezett felületek megérintése után – kézmosás vagy kézfertőtlenítés hiányában - a szemünkhöz, az orrunkhoz vagy a szájunkhoz nyúlva fertőződhetünk meg.

Forrás: pixabay.com

Hogyan előzhető meg a nátha?

Szerencsére a COVID-19 pandémia során megtanultuk azokat a legfontosabb járványügyi óvintézkedéseket, amelyek nemcsak az új koronavírus, hanem más vírusok és baktériumok terjedését is megakadályozhatják.

Mi a legjobb kezelési módszere?

Mivel a közönséges náthát vírus okozza, elsősorban a megfelelő, vitaminokban gazdag tápláléktól, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéstől, a bőséges folyadékfogyasztástól várhatunk mielőbbi gyógyulást.

Forrás: cdc.gov, nhs.uk
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.