Miért a bizalmatlanság és a kétkedés az első, gyakran feloldhatatlan reakció bármivel szemben? Miért a zsigeri ellenállás a válasz mindenre, ami senkinek sem válik hasznára?

Emberfia: lázongó nemzedék körében élsz; van szemük a látásra, de nem látnak; van fülük a hallásra, de nem hallanak, mert hiszen lázongó nemzedék ez.” Ez 12:2

Ugocsa non coronat! Ugocsa nem koronáz! A történelmi Magyarország legapróbb vármegyéje üzente ezt, egyedüliként, 1527-ben válaszul az I. Ferdinánd császári beiktatására szóló meghívásra. Azóta is Ugocsa maradtunk. Ahol makacsul, érvek, bizonyítékok nélkül, azokat nem is keresve megyünk szembe mindennel, amit mondanak. Dafke! Mert nekünk ne dirigáljanak! Nem vagyunk gyarmat! Nem vagyunk kiskorúak! Nem engedjük magunkat megvezetni, mert mi átlátunk a szitán! Ugocsának ne mondja meg senki, hogy mit tegyen! Ugocsának jogai vannak! 

Ha harc, hát legyen harc!

Hogy jön ez ide, egy egészségügyi oldal mikrobiológiai blogjába? Mindenki tisztában lehetne vele, hiszen tanulta, hogy a fertőző betegégeknek konkrét okai vannak. A szervezet, ha találkozik egy fertőzés okozására egyáltalán képes (mert olyan genetikájú) kórokozóval, egy ún. virulens baktériumnak, vírusnak (mikroszkópos gombának, parazitának) a fertőzés kiváltásához elegendő mennyiségével, akkor ennek a találkozásnak lehet fertőzés, és abból kiindulóan járvány a következménye. A fertőzés pedig lehet enyhe lefolyású, esetleg akár tünetmentes is, és lehet súlyos, akár halállal vagy maradandó szövődmények formájában jelentkező utóhatásokkal lezajló. Ez a kórokozó öröklött tulajdonságaitól ugyanúgy függ, mint a megfertőzött ember éppen akkor fennálló védelmi állapotától. És a járvány is, ha elindult, különböző fokú lehet. Nem a megbetegedett emberek száma jelenti a veszélyességét, hanem a kiszámíthatóság (hiánya), a terjedés módja és sebessége, az ellenlépések tárháza, Ez ugyebár tudott, ismert, nem mondtam semmi újat?

Azt is tudjuk, hogy ugyanaz a fertőzés egyszer elkerül engem, máskor, évekkel később pedig mégis elkapom az unokahúgom beteg kislányától. Mert vagy a vírus volt virulensebb, vagy én fogékonyabb valami miatt, vagy ki tudja? Mert egy biológiai rendszer mint egy ember összetett működése, vagy egy ember és környezetének kapcsolata számtalan tényező együtthatásából áll, ezért bármilyen hatásra adott válasz, következmény előre pontosan nem jósolható meg, csak valószínűsíthető.

Tudjuk azt is, hogy a megfertőződött szervezet az őt ért támadással szemben védekezik. Azzal, hogy a fertőzés útvonalát igyekszik lezárni (az ép testfelszínekkel, az egészséges állapotú nyálkahártyák kémiai védelmével, az azokat benépesítő, hozzánk tartozó, saját népeinkként velünk együttélő baktériumaink védő hatásával, a mikrobiomnak nevezett probiotikumok tömegével), valamint a már kialakult fertőzés ellen felállított hadseregével: a kórokozókat felismerő, elpusztító és megsemmisítő sejtes és a kórokozók testünktől eltérő molekuláit (antigénjeit) azonosító és azokkal szemben termelődő antitestekkel, ellenanyagokkal. Ez az immunrendszer. Ennek működését is ismerjük már vagy száz éve, és tanítják az iskolákban. Nem a mostani napisajtó és internetes blogbejegyzések révén kell ezekről tudomást szereznünk.

A kórokozóval, antigénjeivel szemben immunmemória marad vissza, és ha a kórokozó genetikailag stabil, azaz antigénjeit mutációk nem változtatják meg egyik szezonról a másikra (mint az influenza esetében), akkor a későbbi ismételt fertőzésekkel szemben már ellen fog állni. Természetesen, mivel ez is biológiai rendszer, ez sem minden ember-kórokozó találkozást követően lesz egyforma mértékű. Lesz aki védett lesz, és akadhatnak (vannak) olyanok, akikben ez nem fejlődik ki.

És azt is tudjuk, már több mint 200 éve, hogy a mesterségesen létrehozott  védőoltásokkal mindez kockázat nélkül kialakítható, mégis egyre többen választanák a fertőzés megelőzése helyett az átvészelésére bízni a sorsukat .. Ezzel újra milliók halála árán fenntartani az állandó fenyegetettséget: mikor melyik szerettünket kell elveszíteni himlő, tbc, tetanusz, torokgyík, szamárköhögés, gyermekbénulás, veszettség, kanyaró, mumpsz, hepatitisz, agyhártyagyulladás, stb. áldozataként.

Ragály

A népességben nem mindenki azonos mértékben reagál egy kórokozóval találkozva. Mivel az életünk során számos kórokozóval szemben védettséget, teljes vagy részleges védettséget szereztünk, ezért a lakosságnak csak egy része fogékony. Ha ők, a fogékonyak vannak többségben, akkor a megfertőződött ember könnyen kerül kapcsolatba több szintén fogékony emberrel, akik a fertőzést elkaphatják, és továbbadhatják. Ha egy fertőzött átlagosan egynél több embert fertőz meg, a járvány rohamosan terjed, a betegek száma napról napra nő.

Ha a kórokozóval nemcsak én, hanem még senki sem találkozott eddig, akkor nincs társadalmi védettség, a Föld egész lakossága, elméletileg mind a 7,8 milliárd ember veszélyeztetett, és veszélyezteti a többit. Amíg át nem esnek (élve!) a fertőzésen, mert védetten már fékezik a fertőzés terjedését. És ebben a legkevésbé érdekes, hogy a kórokozót laboratóriumban állították-e elő gonosz vagy ügyetlen emberek, vagy denevérből szabadították a világra falánk ínyencek: VAN! És aki nem hiszi el, hogy van, annak is van. És az is belehalhat, aki nem, vagy csak az alternatív valóságban hisz.

És itt már elérkeztünk a kiindulásunkhoz. Vita folyik arról, hogy létezik-e egyáltalán ez a „celebvírus”? Ha igen, melyik ország vagy titkosszolgálat zúdította ránk. Ha nincs, kik világuralmi terveit szolgálja a vele való riogatás. Hogy karanténba akarják zárni a demokráciát a szabadságjogainkat korlátozó intézkedésekkel? Hogy a védőoltással mikrocsipet ültetnek az emberekbe, és minden lépéséről tudni fog a na ki? Hogy egyik védőoltás se jó, helyette vigyázzunk az immunrendszerünkre! Hogy csak az a védőoltás jó, amelyik nyugatról jön. Hogy csak olyan védőoltást fogadjunk el, amit több éves kísérletek után engedélyeztetnek. Hogy bízzák rá mindenkire, akarja-e oltatni magát. Hogy polgárháborús uszítást folytatnak oltatlanok és oltottak egymás ellen tüzelésével...

A minap Duda Ernő szegedi virológus professzorral jelent meg egy interjú, amelyben a szakértő (már a szó is ellenérzéseket kelt manapság!) arról beszélt, szükséges lenne a COVID-19 elleni védőoltás kötelezővé tétele, mert máskülönben a kívánatos átoltottság, a nyájimmunitás nem biztosítható. Az egyik kommentelő, egy AnarchoGeisha ezt fűzte hozzá: „Valaki magyarázza már el ennek a gyagyásnak, hogy mit jelent az, hogy demokrácia!” Utána valaki ugyan elmagyarázta ennek a gésának, hogy nem lehet mindenben népszavazással dönteni, ami hozzáértést kíván meg, például hogy mivel oltsanak adott esetben a tűzoltók: habbal, vízzel, homokkal, olajjal... De a jelenség, azt hiszem, nem igényel külön magyarázatot. 

covid oltás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Demokráciába zárt karantén

Emberek tüntetnek a járványügyi korlátozásokkal szemben alapvető állampolgári jogaik megsértsére hivatkozva. Gyakorlatilag büntetlenül. Állampolgári engedetlenségi felhívások születnek, szintén a járványügyi rendelkezésekkel szemben. Hazánkban részleges feloldást jelentettek be, melynek akár katasztrofális következményei is lehetnek, mint Karácsony táján Portugáliában. Vagy itthon, Magyarországon, éppen száz éve, amikor Károlyi Mihály köztársasági elnök, a népharagtól félve visszavonta a spanyolnátha járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedéseket (többek között az iskolabezárásokat), aminek az eredménye a már lecsendesedett járvány ismételt fellángolása lett.

Jól halad az oltási program, minden ellenzői aktivitás dacára. Magyarországon a legalább egy oltást kapottak aránya az EU-ban a második, 30% fölött van. De ez nem versenyfutás. Illetve versenyfutás a járvánnyal és az emberek tűrőképességével. A járvány első hullámában az volt az előrejelzés, hogy a kényszerintézkedéseket (maszkviselés, távolságtartás, boltzár, kijárási korlátozás, online munkavégzés, tömegrendezvények tilalma, határzár, stb.) a nyájimmunitás eléréséig kell fenntartani, amit akkor 60%-ban gondoltak elérni. A hazai járványügynek hagyományosan nem erős oldala az érthető kommunikáció, ezért most senki sem érti, a 30% mitől lett elegendő, illetve a 60% is miért lenne kevés.

Az egyik, hogy a népesség védettségét nem egyedül az oltottak száma biztosítja, hanem ehhez hozzáadódik a betegségen átesetteké is, illetőleg azoké, akik az oltás és az átvészelés nyomán védetteké váltak. Ezt a számot nem tudjuk. De bizonyosan messze van még a 60%-tól. Az első hullám idején az akkori vírusnak a reprodukciós értéke 2,5 volt, azaz 100 fertőzött átlagosan 250 más embernek adta tovább a fertőzést. Átlagosan, mert a betegek kb. 80%-a senkinek, viszont a maradék 20%-nyi szuperterjesztő mozgatta a járványt. Akkor, ilyen fertőzőképesség mellett a klasszikus járványintézkedésekkel lehetett annyira lassítani a fertőzés terjedését, hogy időt nyertünk, de a szükséges immunitás elérésére évek kellettek volna. És a zárlat addig marad.

Jelenleg Magyarországon a brit mutáns dominál, aminek a terjedését mutató R index jóval magasabb, 4-5 körüli. Ezért van, hogy most már nem egy-egy ember betegszik meg, hanem egész családok egyszerre. És egy ilyen vírus ellen magasabb átoltottság szükségeltetik már. A 3,5 millió oltott már biztosan nem lesz elegendő. Csak a szigorúan betartott intézkedéseknek köszönhető a járvány jelenlegi tetőzése, de ha elkezdik a lépcsőzetes nyitást, ez könnyen visszafordulhat.

Magyarországon az oltásra 2 millió 270 ezren regisztráltak a 18-59 év közötti korosztályból, és már közel a felük (49,6%)  meg is kapta az oltást. Nagy-Britanniában az oltásban részesültek aránya meghaladja már az 50%-ot, a járvány és a halálozások aránya csökken. A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja a koronavírus elleni oltás első adagját, és a jelek szerint ezt teljesíteni is fogják. Ha Magyarországon az oltást kérők/elfogadók száma nem emelkedik, előállhat, hogy hiába lesz elegendő oltóanyag, a szükséges 80-90%-os védettséget nem lehet elérni. Valószínűleg azért nem leszünk az egyetlen hely a világon, ahol azért robbanna ki polgárháború, mert az ugocsaiak visszautasítják az életük megmentését. De marad a bezártság, a karantén.

Mi, gyagyások meg csak hányjuk a borsót a falra...

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.