A járvány leküzdéséhez olyan védőoltásokra lesz szükség, amelyek megakadályozzák az új koronavírus és mutánsai terjedését.

Miközben világszerte elkezdődött a COVID-19 elleni vakcináció, hogy megakadályozzák a súlyos fertőzés kialakulását, tanulmányok folynak arra vonatkozóan, hogy a védőoltások megakadályozhatják-e a kórokozó terjedését. Azok az oltások, amelyek megakadályozzák a SARS-CoV-2 terjedést - ha elegendő embernek adják be őket - segíthetnek a járvány leküzdésében.

Az előzetes epidemiológiai és klinikai elemzések azt sugallják, hogy néhány vakcinának valószínűleg transzmissziós blokkoló hatása is van. Ennek a hatásnak a megerősítése azért nehéz a szakemberek számára, mert egyrészt a fertőzések gyakoriságának csökkenése egy adott országban más tényezőkkel is magyarázható (például maszkviselés, kijárási korlátozás), másrészt az új koronavírust a tünetmentes hordozók is terjeszthetik, ami megnehezíti ezen fertőzések megerősítését.

koronavírus
Forrás: pixabay.com

Annak érdekében, hogy valóban kiderüljön, a jelenlegi engedélyezett oltások megakadályozzák-e a kórokozó átvitelét, a kutatók nyomon követik az oltottak szoros kapcsolatait (például egy háztartásban élő családtagok, közvetlen munkatársak), hogy lássák, közvetetten védik-e őket a fertőzésektől. Az oltóanyagok SARS-CoV-2 átvitele elleni védelmének bebizonyítására azonban nemcsak a beoltott emberek, hanem szinte a teljes populáció vizsgálatára lenne szükség.

Forrás: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00450-z?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=cc85d44e54-briefing-dy-20210225&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-cc85d44e54-43719529
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.