Ki ne szeretne folytonos jó illatot otthonában? A különböző aeroszolos légfrissítők nagyon elterjedtek manapság, pedig nem mindenkinek ajánlott használnia őket.

Fürdőszobai vagy más helyiségbeli használatra is előszeretettel alkalmazzuk a spray-formában elérhető légfrissítőket. Van, amelyik manuálisan, mások automatikusan, időről-időre permetezik tele a lakásunkat az adott illattal, elnyomva ezzel az esetleges kellemetlenebb szagokat.  De mint sok vegyszer, ezekben is lehetnek olyan anyagok, melyek hosszútávon károsak lehetnek a lakók egészségére nézve.

Különösen igaz ez a légúti betegségekben szenvedőknél, állítja Samara Geller kutató. "Egy nemrég végzett kutatás kimutatta, hogy a spray-ket és más, spray-formájú tisztítószereket legalább heti egyszer használó nőknél csökkent tüdőkapacitás figyelhető meg." Az aeroszolos légfrissítők úgynevezett illékony szerves vegyületeket (VOC) bocsájtanak ki, melyek egyrészt a talajközeli ózon termelődését segítik, ez pedig kifejezetten veszélyes, másrészt reakcióba léphetnek más otthoni vegyületekkel is, és ezek apró cseppjei pedig bekerülhetnek a tüdőbe.

Takarítással rengeteg fertőzéstól óvjuk meg magunkat és családunkat, de figyelnünk kell arra is, hogy a tisztítószerek nehogy nagyobb problémákat okozzanak. Geller szerint az összes olyan kifejezés, mint az "illat" és "aroma" potenciálisan veszélyes vegyi anyagokat rejthet maga mögött.

kávézacc
Forrás: pexels.com

Mit tegyünk helyette?

A legalapvetőbb módszer a szobák levegőjének felfrissítésére a szellőztetés, de ezen kívül természetes szagelvonó anyagokat is használhatunk - ilyen a kávézacc, ami a hűtőbe vagy egyéb helyre helyezve összegyűjti a kellemetlen illatokat, de a szódabikarbóna szemetes aljába való rétegezése is jó ötlet.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.