Mindenki számára ismerős a kaparó, égő érzés a torokban, mely gyakran fájdalmas nyeléssel jár.

Napjainkban a COVID-19 járvány miatt a megszokottnál is jobban odafigyelünk arra, ha fáj a torkunk. Éppen ezért érdemes tudni, hogy mi okozhatja a garatban kialakuló, rövidebb vagy hosszabb ideig tartó fájdalmat. Kezelése az időtartamától és a fájdalom mértékétől függ.

Orrpolip vagy orrsövényferdülés

Ha reggelente torokfájásra ébredünk, mely a nap során elmúlik, náthára vagy allergiára gyanakodhatunk. Ezek esetén ugyanis eldugul az orrunk, emiatt nyitott szájjal alszunk, így reggelre kiszárad a torkunk. Ha nem nátháról van szó, akkor orrpolip vagy orrsövényferdülés állhat a hátterében, így érdemes azt kivizsgáltatni. Emellett párásítóberendezés használata is javasolt.

Garat- vagy mandulagyulladás

A torokfájás legyakoribb oka a garatgyulladás, melyet legtöbbször vírus okoz. Lázcsillapítókkal, torokfertőtlenítőkkel, bő folyadékkal lehet kezelni. A főleg gyerekeket érintő mandulagyulladás esetén antibiotikum-kúrát szoktak alkalmazni, de ha a gyulladás évente többször is előfordul, érdemes elgondolkodni a mandulák eltávolításán.

betegség
Forrás: pexels.com

Gégegyulladás

Ilyenkor nehezünkre esik a beszéd, és gyakori, hogy a fájdalom mellett a hangunk is elmegy. Nemcsak vírus vagy baktérium okozhatja, a hangszalagok túlzott megerőltetése is kiválthatja.

Influenza

A láz, a végtagfájdalom, a fejfájás és a rossz közérzet mellett a torokfájdalom és a fájdalmas nyelés is az influenza tünete lehet. A sós vagy szódabikarbónás meleg vízzel való gargalizálás segíthet enyhíteni a torokfájdalmat.

Reflux

A gyomorsav túltengés is okozhat torokfájást. Főleg reggelente jellemzőbb a torokfájdalom, mivel az alvás során egy kisebb mennyiségű gyomorsav kerülhet a nyelőcsőbe.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.