Amikor a pandémia elkezdődött, a szakemberek azt mondták, hogy a COVID-19 olyan, mint az influenza. De mi a jelenlegi helyzet?

A COVID-19 és az influenza egyaránt fertőző légúti betegség. Bár egyes tüneteik hasonlóak, különböző módon hatnak a szervezetre. Mivel még mindig járványhelyzetben vagyunk, lehetséges, hogy a COVID-19 és az influenza egyszerre fertőz meg bennünket? És ha igen, akkor ez a fertőzés rosszabb, mint bármelyik infekció egyetlen esete?

"Flurona" - új jelenség a társfertőzés?

Röviden a válasz: nem. A COVID-19 megjelenése előtt az emberek számos vírust kaptak el, amelyek légúti fertőzést okoznak. Néhány vírus (rhinovírus, adenovírus) esetében nehéz megkülönböztetni egymástól a tüneteket. Az emberek egyidejűleg gyakran egynél több vírus által is megbetegedhetnek.

flurona covid influenza
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kiket veszélyeztet a „flurona”?

Mivel a COVID-19 és az influenza együttes fertőzésének esetei eddig meglehetősen minimálisak voltak, még túl korai az eseteket meghatározott csoportokhoz vagy társbetegségekhez kötni. Ha hajlamos a légúti fertőzésekre, vagy olyan betegsége van, amely veszélyezteti az immunrendszerét, akkor óvatosnak kell lennie.

A „flurona” súlyosabb betegséget okoz?

Mivel nem volt nagyszámú társfertőzés, még túl korai ezt megmondani. Klinikailag nem feltétlenül rosszabb, ha egynél több vírus okoz fertőzést. De további vizsgálatokra van szükség annak megismerésére, hogy az influenza és a COVID-19 együttes fertőzése megváltoztatja-e egyáltalán a klinikai lefolyást.

Hogyan kezelik a "fluronát"?

Súlyos fertőzések esetén rendelkezésre állnak vírusellenes tabletták a COVID-19 és az influenza kezelésére. Az enyhébb tünetek otthon is kezelhetők vény nélkül kapható gyógyszerekkel és lázcsillapítókkal. Ha pedig a légúti megbetegedéseknek ezzel a kombinációjával találkozik, feltétlenül izolálja magát, hogy ne adja át a „fluronát” barátainak vagy családtagjainak.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.