A nők esetében az ösztrogén- és a tesztoszteronszint változása nagyobb valószínűséggel befolyásolhatja az asztma súlyosságát.

A nők az asztmájuk miatt kétszer olyan gyakran kerülnek kórházba, mint a férfiak, és az asztmával összefüggő halálozási gyakoriságuk is kétszer olyan magas.

A tüdőfunkció károsodik, ha az ösztrogén szintje magasabb, ami a lányok pubertása után következik be vagy a tesztoszteron szintje alacsonyabb, ami a fiúknál a pubertás előtt következik be.

Az asztma furcsa betegségaz életkor előrehaladtával jelentős különbségek alakulhatnak ki a nők és a férfiak között. 14 éves korig a fiúknak gyakrabban van szükségük kórházi kezelésre az asztma miatt. Amint a nők ösztrogénszintje csökkenni kezd a menopauza után, a szerepek ismét felcserélődnek - a férfiaknál gyakoribbá válnak a súlyosabb asztmás rohamok. Összességében azonban az asztma gyakorisága, súlyossága és a kórházi kezelés szükségessége gyakoribb az idősebb nőknél, különösen a 40-60 év közöttieknél.

A nemi hormonok ereje

A fogamzóképes években az asztma a menstruációs időszakot megelőzően minden harmadik tüdőbeteg nő esetében súlyosbodik. Ennek következménye a termékenység jelentős csökkenése és a gyakoribb kórházi felvétel.

Az asztma gyakorisága magasabb a nők több alcsoportjában, különösen azoknál, akiknek magasabb az ösztrogénszintjük:

  • nők, akiknek menstruációja korán kezdődött
  • többször szült nők
  • hormonális zavarokkal (például policisztás petefészek szindróma) küzdő nők.
asztma nemi hormonok
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Endometriózis és asztma

Az endometriózis egy olyan fájdalmas betegség, mely esetében a menstruációs ciklus során a méhet általában szegélyező szövetek a méhen kívül nőnek. Mind az asztma, mind pedig az endometriózis összefügg a nemi hormonok - különösen az ösztrogén - egyensúlyzavarával.

Asztma és orális fogamzásgátlók

Azoknál a nőknél, akik orális, ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlót szednek, nagyobb valószínűséggel alakul ki asztmában, mint más nők esetében. A fogamzásgátló tabletták azonban előnyösek lehetnek a menstruáció előtti asztmában szenvedő nők számára, tehát nem javasolt azok szedésének abbahagyása. Az orális fogamzásgátlók megakadályozhatják a menstruáció előtti asztmás tüneteinek súlyosbodását a menstruációs ciklus végén.

Mondja el orvosának, ha a fogamzásgátló tabletták szedése közben több asztmás rohamot észlel, hogy megbeszélhessék a hormon alapú fogamzásgátlókra való áttérés lehetőségét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.