Minden oltóanyag-komponens meghatározott célt szolgál, és az egyes összetevőket a gyártási folyamat során folyamatosan ellenőrzik annak érdekében, hogy megfeleljenek az előírt kritériumoknak. Amennyiben ezek a vegyületek olyan mennyiségben vannak jelen, amely az ezekre érzékeny vagy allergiás egyéneknél reakciót válthat ki, jelenlétüket feltüntetik a betegtájékoztatóban.

A védőoltás egy vagy több antigén mellett egyéb összetevőket is tartalmaz. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

Antigén: valamennyi vakcina tartalmaz antigént legyengített vagy inaktív formában, melynek szerepe az immunválaszt generálása, fertőzés kiváltása nélkül.

Tartósítószer: a felbontást követően megakadályozza az oltóanyag szennyeződését, ha azt több személy oltására használják.  A leggyakrabban használt tartósítószer a 2-fenoxi-etanol, amelyet régóta használnak számos oltóanyagban és babaápolási termékben. Az egyadagos vakcinák esetén szükségtelen a használatuk.

Stabilizátor: megakadályozza, hogy a vakcina belsejében kémiai reakciók történjenek és a vakcina komponensek megtapadjanak az ampulla és a fecskendő falán.

Felületaktív anyag: az oltóanyag folyékony formájú elemeinek leülepedését és összetapadását gátolja meg.

Maradványok: a vakcina gyártása során felhasznált egyéb anyagok (például tojásfehérje, élesztő, antibiotikum) apró mennyiségei, amelyek nem az aktív vakcina hatóanyagai.

vakcina_vedooltas_covid_koronavirus
Forrás: pixabay.com

Hígítószer: olyan folyadék (leggyakrabban steril víz), amelyet az oltóanyag hígítására használnak közvetlenül a felhasználás előtt.

Adjuváns: a csekély mennyiségű - általában alumíniumsó - javítja az oltással szembeni immunválaszt, például a helyi immunsejtek stimulálásával.

Forrás: who.int, vaccination-info.eu
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.