A koronavírusjárvány miatt egyre gyakrabban került szóba a tüdőgyulladás és azzal járó szövődmények. A betegség egyébként minden korosztályban kialakulhat, ugyanakkor jellemzően az idősebbek esnek áldozatául. Mire kell figyelni, milyen tünetek jelentkezhetnek és milyen lehetséges szövődményekkel számolhatunk a betegség következtében?

A tüdőgyulladás nem más, mint a tüdő gázcseréjében fellépő zavar, ami oxigénhiányhoz és a széndioxid tartalom megemelkedéséhez vezet, ennek következtében pedig megemelkedik a széndioxid tartalom. A szervezet megpróbálja ellensúlyozni a fellépő változást ami a levegő után kapkodásban mutatkozik meg, de a légszomj is gyakori kísérő tünet. Amennyiben így sem jut elegendő levegőhöz a szervezet az ajkak és az ujjbegyek kékes színűvé válnak.

A tüdőgyulladás tünetei

A betegségnek vannak jellegzetes tünetei, ilyen a rossz közérzet, a láz, a gyengeség, a hidegrázás, a száraz vagy hurutos köhögés, a légszomj és az arc kipirosulása is.

A tüdőgyulladás kezdeti szakaszában a száraz köhögés dominál, rövid idő elteltével azonban már a zöldes-sárgás váladékképződés is megindul. A gyakorivá váló köhögést mellkasi fájdalom is követi, ami kisugárzik az alhasba is.

A tüdőgyulladás nagyon megterhelő a szervezet számára, ráadásul hosszú hetekig is eltarthat.

Szövődmények a betegség következtében

Minél hamarabb kerülünk értő kezekbe és kapjuk meg a szükséges kezelést, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy szövődményekkel kelljen számolni. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, mivel jár, ha kezeletlenül marad a tüdőgyulladás.

A betegség miatt a tüdőhólyagocskák és a tüdőszövet sérül, ami zavart okoz a működésben, gyulladás alakulhat ki. Ez viszonylag gyakori szövődmény, de kezelhető.

Ritkább esetben, ha nagyon későn érkezik csak a segítség vagy nem megfelelő módon állnak neki, akkor olyan szövődmények alakulhatnak ki, amelyek kitolják a gyógyulást. Ilyen a mellhártyagyulladást, a gyulladásos folyadékgyülem. A szövődmények egyébként nem csak a tüdőre, hanem a szervezet egészére is kihathatnak. Vérmérgezés, agyhártya gyulladás, középfül vagy szívprobléma is felmerülhet. Hogyha a tüdőgyulladás maradványtünetei még 6-8 hét múlva is kimutathatók röntgennel, akkor a betegség krónikussá vált. Ez jellemzően a krónikus betegeket és a legyengült immunrendszerrel bíró embereket érinti.

A legveszélyesebb szövődménye mégis az akut respirációs distressz szindróma, amikor nem jut elegendő levegőhöz a szervezet, ennek következtében más szervek, illetve a keringés is károsodik.

Képek forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.