Egy átlagos városi utca levegője adott esetben tisztább lehet, mint egy nappalié.

Minden esetben fontosnak kellene lennie a beltéri levegő tisztaságának, de a koronavírus jelenléte óta került ismét igazán előtérbe a téma. Bele sem gondolunk igazán, pedig minden egyes helyen, ahol zárt térben emberek vannak, az orron és szájon át mikrocseppek hagyják el a szájukat, amelyekre vírusok lehetnek rátapadva. A levegőbe jutó vírus elpusztul, de ha valaki beszívja, megfertőződhet, a lakásban található tárgyakon is megmaradhat, de ha van légtisztító berendezésünk, mindez elkerülhető, épp, ahogy gyakori és megfelelő szellőztetéssel is, bár az utóbbi télen vagy rossz időben nehezebben kivitelezhető.

A rossz minőségű beltéri levegőben nem csak a vírusok terjedhetnek, de akár allergiát, asztmát is okozhat. Enyhébb esetekben is előfordulhat orrdugulás, orrfolyás, torokirritáció, köhögés, viszketés, de a fáradtság, a levertség vagy a túlzott álmosság is utalhat a rossz benti levegőre. Ha ezekből bármelyiket észleljük beltéren rendszeresen, akkor ideje tisztítanunk a levegőn, hiszen magától már nem tud teljesen megtisztulni. 

köhögés
Forrás: pexels.com

Gyakori, hogy a beltéri levegő akár ötször is szennyezettebb a kültéri levegőnél. Egyrészt kintről beengedjük, bevisszük a szennyeződéseket, másrészt együtt élünk azokkal az élőlényekkel, amik ezeket okozzák. A WHO ezt a jelenséget „beteg ház szindrómának” nevezi, és elismerte, hogy komoly egészségi gondokat tudnak okozni a levegő baktériumai. Sokkal koncentráltabban jelenik meg odabenn a por, a különböző pollenek, a gombák, a kisállatok szőrszálai, a poratkák, a vírusok és a baktériumok, sőt, még a különböző tisztítószerek illóanyagai is, ezek pedig mind károsak.

Fontos, hogy megfelelő eszközökkel rendszeresen tiszítsuk ki a lakásunk levegőjét, hogy elkerüljenek az szennyeződésekből fakadó problémák.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.