Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei nem zárják ki azt az elképzelést, hogy a vadon élő állatok fagyasztott húsával történő érintkezés hozzájárult a COVID-19 pandémia kialakulásához.
Kínai tanulmányok azt sugallják, hogy az új koronavírus a fertőzött vadon élő állatok (például mosómedve, görény, borz) fagyasztott húsával (vagy annak csomagolásával) is átvihető, bár a tudósok szerint nem valószínű, hogy így kezdődött volna a járvány.
A WHO kutatói nemrégiben arra a következtetésre jutottak, hogy a vírus valószínűleg denevérekből származik és egy élő köztes állaton keresztül terjedt át az emberekre. De a szakértőkből álló csapat azt is fontosnak tartotta megvizsgálni, hogy a kínai gazdaságokban tenyésztett vadon élő állatok fagyasztott húsa esetleg szennyeződött-e a vírussal és az egyik legkorábban bejelentett járványhoz vezetett-e a kínai Wuhanban található huanani halpiacnál.
Amikor a bezárást követően ellenőrizték a piacot, a mintavételezett fagyasztott húsok egyike sem bizonyult pozitívnak a SARS-CoV-2 szempontjából, bár lehetséges, hogy nem vettek kellő mennyiségű mintát a fertőzések forrásának kizárására.
A fagyasztás és felolvasztás mindenképpen csökkenti bizonyos típusú vírusok életképességét, beleértve a koronavírusokat is, ezért sokkal valószínűbb, hogy a SARS-CoV-2 először egy élő állatból került át az emberekre.
Kulcsfontosságú annak kiderítése, hogy a vadon élő állatokat tenyésztő telepek dolgozói, akik húst szállítottak a wuhani piacokra, rendelkeznek-e antitestekkel a fertőzés miatt.