Számos újabb keletű tanulmány vizsgálta a D-vitamin COVID-19-re gyakorolt ​​hatását, de az Egészségügyi Világszervezet szerint további bizonyítékokra van szükség.

Egy 489 emberrel végzett vizsgálat eredményei szerint azok, akiknek D-vitamin-hiányuk volt, nagyobb valószínűséggel volt pozitív a COVID-19-tesztjük, mint azok, akiknek normál D-vitamin-szintjük volt.

Más kutatók a D-vitamin-hiány magas arányát figyelték meg az akut légzési elégtelenségben szenvedő COVID-19-betegeknél. Ezeknek az embereknek a halálozás kockázata lényegesen nagyobb volt. Egy kisebb, randomizált vizsgálat azt mutatta, hogy 50, a COVID-19 miatt kórházi ellátásra szoruló beteg közül, akik nagy dózisban kaptak D-vitamint (kalcifediol), csak egynek volt szüksége intenzív osztályon történő kezelésre. Ezzel szemben a COVID-19-ben szenvedő 26 beteg közül, akik nem kaptak kalcifediolt, 13 szorult intenzív osztályos ellátásra.

Ezenkívül a D-vitamin-hiány gyakoribb az idősebbeknél, a 30 vagy annál magasabb testtömeg-indexnél (vagyis az elhízottaknál), valamint a magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél is. Ezek a kockázati tényezők súlyosbítják a COVID-19 tüneteit és lefolyását is.

vitamin_covid
Forrás: pixabay.com

Az utóbbi években azonban két, a D-vitamin-kiegészítés hatásait tanulmányozó randomizált klinikai vizsgálat eredménye kevésbé volt reményteli. Mindkét vizsgálatban nagy dózisú D-vitamint adtak olyan súlyos betegeknek, akiknek D-vitamin-hiányuk volt, de a D-vitamin nem csökkentette a kórházi tartózkodásuk időtartamát és a halálozási arányukat a placebóval kezeltekhez képest.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs elegendő adat, így tehát további kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a D-vitamin és a D-vitamin hiánya szerepet játszhat-e a COVID-19 megelőzésében és kezelésében.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/is-there-a-connection-between-vitamin-d-deficiency-and-covid-19/?utm_source=facebook&utm_medium=sm&utm_content=post&utm_campaign=mayoclinic&geo=national&placementsite=enterprise&mc_id=us&cauid=100502&linkId=110517025&fbclid=IwAR15g8F0Tjxkusm6ULJJWJfkDdDGx-kUghNSi-ryWiokPhPOGoIkhVV03m0
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.