Sokaknak a távgyógyításról a kézrátétes TV jósok juthatnak először eszükbe, akik egy emelt díjas hívás keretein belül képesek annyi energiát küldeni, ami elegendő ahhoz, hogy minden egészségügyi problémánk egy csapásra végérvényesen megszűnjön. A szakma szótárát fellapozva aligha találkoznánk ezzel, vagy akár csak hasonló definícióval is a távgyógyítás kapcsán. Ez a sokak által félreértelmezett megnevezés igenis létezik professzionális orvosi értelemben, és még sosem volt ennyire aktuális az egészségügyi szolgáltatások piacán, mint napjainkban.

 

Távgyógyítás a COVID előtt

Bizonyára vannak itthon egy páran, akik életük során - a COVID járvány miatt - most először találkoztak a távmunkával, annak ellenére, hogy nyugaton több iparágban - köztük az egészségügyben is - már évek óta bevett és általános gyakorlatnak számított.

Vegyük például a radiológiát (orvosi képalkotás), ahol kiválóan hasznosíthatóak a digitális megoldások adta lehetőségek. Az orvos egy adott CT- vagy röntgenfelvétel anyagait könnyűszerrel képes továbbítani akár szakorvos kollégájának további elemzésre, akár a háziorvosnak vagy magának a betegnek, ezzel rengeteg időt és energiát megspórolva mindkét fél részére.

 

Mit jelent a távkonzultáció?

A telemedicina, távgyógyítás és távkonzultáció szinte egymás szinonimájaként az egészségügy digitalizációját és annak tényleges miben létét vetíti elénk. Mit is jelent ez pontosan? Nem mást, minthogy a ma ismert offline betegellátás bizonyos folyamatai lecserélődnek, így azok a továbbiakban a digitális térben kerülnek megvalósításra.

Egyelőre a távgyógyítás ugyan nem képes, hogy minden színtéren leváltsa elődjét, számtalan orvosi szakágban már átvételre kerültek olyan egyszerű digitális megoldások, mint a személyes konzultációt helyettesítő távkonzultáció (videotechnológia útján), online időpontfoglalás, orvosi chat és már a talán sokak által használt e-recept is.

 

A hiány orvoslása

A humán erőforrás hiánya az egészségügyben nem hungarikum. Sajnos számos más országban is megfigyelhető hasonló tendencia az egészségügyben dolgozók számát illetően, amelynek enyhítésére a távkonzultáció megoldást jelenthet.

A koronavírus újabb hulláma is csak megerősíteni tudja a szektor szereplőit, hogy minden olyan folyamatban, ahol a digitális átállás nincs negatív hatással a hatékonyságra, mihamarabbi megvalósulást szükséges eszközölni, mind az orvosok, mind pedig a betegek védelme érdekében.

 

Összegzés

Úgy tűnik, 2021-ben is tovább folytatódik az egészségügy alkalmazkodása a koronavírus által előidézett megváltozott körülményekhez. A telemedicina természetesen nem helyettesítheti a beteg fizikális vizsgálatát, de számos területen már most megkönnyíti a gyógyítást.  

Bár a távgyógyítás és a digitális egészségügy szinte még gyerekcipőben jár, egyre többen próbálják ki és tapasztalják meg a telemedicina nyújtotta lehetőségeket, ezzel is folyamatosan segítve a rendszer egészének fejlesztését. Ezáltal mind az orvosok, mind pedig a páciensek saját maguk győzödhetnek meg az új módszerek hasznosságáról és hatékonyságáról, nem mellesleg mindezt sok esetben az otthon kényelméből és biztonságából tehetik meg.

 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.