Sokaknak a távgyógyításról a kézrátétes TV jósok juthatnak először eszükbe, akik egy emelt díjas hívás keretein belül képesek annyi energiát küldeni, ami elegendő ahhoz, hogy minden egészségügyi problémánk egy csapásra végérvényesen megszűnjön. A szakma szótárát fellapozva aligha találkoznánk ezzel, vagy akár csak hasonló definícióval is a távgyógyítás kapcsán. Ez a sokak által félreértelmezett megnevezés igenis létezik professzionális orvosi értelemben, és még sosem volt ennyire aktuális az egészségügyi szolgáltatások piacán, mint napjainkban.

 

Távgyógyítás a COVID előtt

Bizonyára vannak itthon egy páran, akik életük során - a COVID járvány miatt - most először találkoztak a távmunkával, annak ellenére, hogy nyugaton több iparágban - köztük az egészségügyben is - már évek óta bevett és általános gyakorlatnak számított.

Vegyük például a radiológiát (orvosi képalkotás), ahol kiválóan hasznosíthatóak a digitális megoldások adta lehetőségek. Az orvos egy adott CT- vagy röntgenfelvétel anyagait könnyűszerrel képes továbbítani akár szakorvos kollégájának további elemzésre, akár a háziorvosnak vagy magának a betegnek, ezzel rengeteg időt és energiát megspórolva mindkét fél részére.

 

Mit jelent a távkonzultáció?

A telemedicina, távgyógyítás és távkonzultáció szinte egymás szinonimájaként az egészségügy digitalizációját és annak tényleges miben létét vetíti elénk. Mit is jelent ez pontosan? Nem mást, minthogy a ma ismert offline betegellátás bizonyos folyamatai lecserélődnek, így azok a továbbiakban a digitális térben kerülnek megvalósításra.

Egyelőre a távgyógyítás ugyan nem képes, hogy minden színtéren leváltsa elődjét, számtalan orvosi szakágban már átvételre kerültek olyan egyszerű digitális megoldások, mint a személyes konzultációt helyettesítő távkonzultáció (videotechnológia útján), online időpontfoglalás, orvosi chat és már a talán sokak által használt e-recept is.

 

A hiány orvoslása

A humán erőforrás hiánya az egészségügyben nem hungarikum. Sajnos számos más országban is megfigyelhető hasonló tendencia az egészségügyben dolgozók számát illetően, amelynek enyhítésére a távkonzultáció megoldást jelenthet.

A koronavírus újabb hulláma is csak megerősíteni tudja a szektor szereplőit, hogy minden olyan folyamatban, ahol a digitális átállás nincs negatív hatással a hatékonyságra, mihamarabbi megvalósulást szükséges eszközölni, mind az orvosok, mind pedig a betegek védelme érdekében.

 

Összegzés

Úgy tűnik, 2021-ben is tovább folytatódik az egészségügy alkalmazkodása a koronavírus által előidézett megváltozott körülményekhez. A telemedicina természetesen nem helyettesítheti a beteg fizikális vizsgálatát, de számos területen már most megkönnyíti a gyógyítást.  

Bár a távgyógyítás és a digitális egészségügy szinte még gyerekcipőben jár, egyre többen próbálják ki és tapasztalják meg a telemedicina nyújtotta lehetőségeket, ezzel is folyamatosan segítve a rendszer egészének fejlesztését. Ezáltal mind az orvosok, mind pedig a páciensek saját maguk győzödhetnek meg az új módszerek hasznosságáról és hatékonyságáról, nem mellesleg mindezt sok esetben az otthon kényelméből és biztonságából tehetik meg.

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.