A csípőtáji törésekben szenvedők 40 százaléka egy év múlva már nem tud önállóan járni, 60 százalékuk pedig nem tudja ellátni a mindennapi szükségleteit.

Még riasztóbb adat, hogy minden negyedik csípőtörést szenvedő felnőtt egy éven belül meghal. Az idős felnőtteknél életveszélyes szövődmények léphetnek fel a csípőtáji törés kezelésére szolgáló műtét alatt vagy után, például vérrögök, fertőzések és szívritmuszavarok. Ezért fontos, hogy mindent megtegyünk a törések – különösen a csípőtörések – megelőzése érdekében.

Rendszeres csontsűrűség-vizsgálat

Az alacsony csontsűrűség megduplázza vagy akár háromszorosára növeli a csípőtörés kockázatát. Ez komoly aggodalomra ad okot, mert a nők 56 százalékának és az 50 éves és idősebb férfiak 18 százalékának csökkent a csontsűrűsége, beleértve a nők 16 százalékát és a férfiak 2 százalékát, akiknek csontsűrűsége elég alacsony ahhoz, hogy a csontritkulás kategóriába sorolható legyen. A nők további 40 százaléka és a férfiak 16 százaléka oszteopéniában szenved, ami egy enyhébb fokú alacsony csontsűrűség.

csípőtörés elesés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A csontsűrűség-teszt minden 65 éves és annál idősebb nő számára ajánlott, valamint olyan fiatalabb nők számára, akiknél a normálnál nagyobb a csonttörés kockázata. Az oszteoporózis szűrése lehetővé teszi, hogy olyan kezelést kapjon, amelyek a csontokat erősen és törésmentesen „tartják”. A férfiaknak érdemes lehet megbeszélniük orvosukkal a csontritkulás szűrését, ha 70 év felettiek, vagy ha fennáll a csontritkulás kockázata olyan tényezők miatt, mint a kortikoszteroid gyógyszerek, például a prednizon hosszú távú alkalmazása.

Az izomerő megtartása

Tíz csípőtörésből kilencet az elesés okoz. Az izomerőt, állóképességet és egyensúlyt fenntartó gyakorlatok csökkenthetik a csonttörést okozó csúszások, botlások és elesések kockázatát. Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik egy éve nem sportoltak, nagyobb volt a csípőtörés kockázata, még akkor is, ha nem volt csontritkulásuk. A kutatások szerint a rendszeres testmozgás 20-30 százalékkal csökkentheti az elesés kockázatát.

Egészséges étrend

Törekedjen napi 1000 mg kalcium bevitelére. A kalcium felszívódásához D-vitaminra is szükség van. Ez a kombináció csökkenti a törések kockázatát. Fogyasszon sok káliumban gazdag gyümölcsöt és zöldséget naponta. Ez az ásványi anyag pozitív hatással van a kalcium-anyagcserére is. Ne „spóroljon” a fehérjével sem, amely úgy tűnik, segít fenntartani az izomtömeget (az erő szempontjából fontos), és segít a csontok felépítésében.

Ellenőrizze a látását és a gyógyszereit

Ha járás közben szédülést, gyengeséget vagy egyensúlyvesztést érez, kérje meg orvosát, hogy ellenőrizze a gyógyszereit. Egyes vényköteles gyógyszerek okozhatják ezeket az esést kiváltó mellékhatásokat. Rendszeresen ellenőriztesse a látását is, mert az éles látás segíthet elkerülni az esést.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.