A gerincferdülés, vagy más néven szkoliózis egy olyan gerincbetegség, amely a serdülők körében gyakran fordul elő, általában 10 és 12 éves korban jelentkezik.

Az alábbiakban 5 olyan tény olvasható a gerincferdülésről, amelyeket minden szülőnek tudnia kell a serdülőkori felgyorsult növekedési szakasz megkezdődése előtt.

A korai diagnózis kulcsfontosságú

Fontos, hogy a szülők megbizonyosodjanak arról, gyermekeiket az iskolaorvos rendszeres ellenőrzi a gerincferdülés vonatkozásában is, mert ez a gerincbetegség – amennyiben korán diagnosztizálják – eredményesen kezelhető. Ha a szkoliózis diagnosztizálható még a gyermek serdülőkori növekedési szakasza előtt, a szakorvos meghatározhat egy olyan kezelési tervet, amely megakadályozza a nagyobb görbe kialakulását a felgyorsult növekedés idején.

A gerincferdülés gyakori jelei közé tartozik az egyenetlen váll vagy csípő, de általában olyan fájdalommentes állapot, amelynek fennállása általában egy orvosi ellenőrző vizsgálaton derül ki. A serdülőkorban a szülők már nem vesznek részt az olyan tevékenységekben, mint például a fürdés vagy az öltöztetés, amikor egyébként észrevehető lenne a változás.

gerincferdülés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Általában nincs ismert kiváltó oka

A gerincferdülés egy nagyon érdekes betegség, mert jelenleg nincs ismert kiváltó oka, ennek következtében pedig megelőzési módszere sem.

A rossz testtartás vagy nehéz hátizsákok hordása összefüggésben lehet más gerinc- és hátbetegségekkel, ezek azonban nem okoznak gerincferdülést.

A gerincferdülés gyakran halmozódik a családokban

Amikor a szülők ezt hallják, gyakran azt mondják, hogy a családjukban senkinek sincs ilyen betegsége. A valóságban azonban valószínű, hogy ezeket észre sem vették, mert nagyon enyhe esetek voltak. Természetesen vannak olyan esetek is, amikor egy családban elsőként fordul elő ez a gerincbetegség.

A betegek csak kis hányada igényel kezelést

A betegek kis százalékban van csak szükség a gerinc merevítésére. Azoknál a gyermekeknél, akik még növekednek, egy külső törzsmerevítővel lehet megelőzni a gerincferdülés további romlását. Az érintett gyermekek még kisebb százalékánál szükséges a műtéti beavatkozás.

A műtét - amennyiben szükséges - eredményes

Ha kiderül, hogy gyermekének gerincműtétre van szüksége, jobb, ha minél hamarabb elvégezik, mert ilyenkor az operáció általában egyszerűbb, mivel kevesebb gerincet kell „összeolvasztani”. A műtét utáni teljes gyógyulás általában egy-két hónapig tart.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/scoliosis/5-facts-about-scoliosis-every-parent-should-know
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.