A latinul scoliosisnak nevezett gerincferdülés a gerincünk S- vagy C-alakú, oldalirányban történő elhajlása.

Eredete szerint megkülönböztetünk ismert és ismeretlen, vagyis idiopáthiás gerincferdülést. Utóbbi az összes ilyen kórkép jelentősebb részét teszi ki. Emellett a lányoknál gyakoribb ez a kórkép, mint a fiúknál.

Három csoportra szokták osztani aszerint, hogy mikor alakult ki, ez alapján lehet csecsemőkori (0-3 éves korig), fiatalkori (4-9 év) és serdülőkori (10-18 éves kor között). A csecsemőkori viszonylag ritkának mondható, a legnagyobb arányban a serdülőkori scoliosis van jelen, melynek oka lehet a növekedés miatti hirtelen gerincnyúlás és a hormonális egyensúly felborulása. Ez utóbbi legtöbbször nem jár fájdalommal, külső szemlélő számára sem tűnik fel első pillantásra.

A degeneratív gerincferdülés főleg a hatvan év felettieket érinti, mégpedig egy lassan kifejlődő, oldalra dőlő állapotról van szó, amit az okoz, hogy a gerinc porckorongjai elkezdenek kopni. Míg a legtöbb ferdülés nem jár fájdalommal, ez a fajta kivételt képezhet, és lábzsibbadással, éles lábfájdalommal, alsóháti merevséggel járhat.

Gerincferdülés kialakulhat továbbá valamilyen más betegség következményeként, például izomsorvadás vagy Rhett-szindróma miatt is.

Tünetek és lehetséges következmények

Fontos már fiatalkorban vizsgálni a gerincet, hogy az alakuló gerincferdülést időben meg lehessen állapítani és vissza lehessen fordítani. A tünetek elég jellegzetesek, így a betegség könnyen diagnosztizálható:

  • egyenetlen vállak
  • egyenetlen derék
  • az egyik csípő magasabban van
  • az egyik lapocka jobban kitüremkedik.

Ha a gerincferdülés kezeletlen marad, számos más betegséggel kell majd szembenéznie a páciensnek, ide tartozik például a nyomás hatására kialakuló szív- és tüdőbetegség és a krónikus hátfájdalom.

torna
Forrás: unsplash.com

Kezelés

A gerincferdülés nyomonkövetése röntgennel történik. Komoly eseteknél éjszakai vagy állandó fűző (korzett) hordását javasolhatja az orvos, melyet a gyermek serdülőkorban kezd el viselni, és a csontos fejlődés végéig írják fel a számára. Ez megelőzi azt, hogy az állapota rosszabbodjon, de mivel a fűző kellemetlen és esztétikailag sem a legszebb megoldás, így csak akkor szokták javasolni, ha nincs más megoldás.

Szerencsés hír, hogy az idiopáthiás, serdülőkori gerincferdülést a legtöbb esetben gyógytorna segítségével lehet kezelni. Az orvos által felírt gyakorlatok mindennapos végzésével erősíthető a gerinc és a hátizom, valamint megállítható a további ferdülés. 20 foknál kisebb görbület esetén szokták ezt alkalmazni, melynek célja a törzsizmok erősítése, a tartás javítása, ezáltal a gerinc felszabadítása a terhelés alól.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.