Bár a fibromialgia nem gyógyítható, a különféle gyógyszerek mellett a testmozgás és a relaxációs, stresszcsökkentő módszerek is segíthetnek a tünetek enyhítésében.

A fibromialgia olyan komplex rendellenesség, amelyet testszerte jelentkező, tartós, tompa mozgásszervi fájdalom jellemez, fáradtság, fejfájás, alvás, memória és hangulati problémák, szorongás vagy depresszió kíséretében, melynek kiváltó oka a mai napig is ismeretlen. A kutatók úgy vélik, hogy a fibromialgia felerősíti a fájdalomérzetet azáltal, hogy befolyásolja az agy és a gerincvelő fájdalmas és nem fájdalmas jeleinek feldolgozási módját.

A tünetek gyakran valamilyen egészséget érintő esemény után kezdődnek, például fizikai trauma, műtét, fertőzés vagy jelentős pszichés stressz hatására. Más esetekben a tünetek az idő múlásával fokozatosan „halmozódnak”, bármilyen kiváltó ok nélkül. A nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki fibromialgia, mint a férfiaknál.

fibromialgia mozgásszervi betegség
Forrás: pixabay.com

A fibromialgiával járó fájdalom és fáradtság megnehezítheti a testmozgást és a napi tevékenységeket, mégis elengedhetetlen a fizikai aktivitás. A klinikai kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres mérsékelt aerob testmozgás (például séta, kerékpározás, úszás) csökkenti a fájdalmat, valamint javítja a mozgásfunkciókat és az általános életminőséget.

Érdemes naponta néhány perc sétával kezdeni, és fokozatosan haladni 30 percig hetente, legalább kétszer vagy háromszor. A fokozatos kezdés és a lassú haladás segít megakadályozni a tünetek fellángolását. Ha egy gyakorlat fokozottabb fájdalmat okoz, csökkentse az adott gyakorlat idejét vagy intenzitását.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/in-depth/fibromyalgia-and-exercise/art-20093376
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.