A fájdalmas lábgörcsök nem csak a kellemetlenek, hanem általában éjszaka fordulnak elő, így felébreszthetik, megszakítva a szükséges pihenést és alvást.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a lábgörcsöknek nagyon sokféle okuk lehet, a túlerőltetéstől az idegrendszeri betegségeken át a keringési zavarokig. Vannak idiopátiás okok is, ami lényegében azt jelenti, hogy a kiváltó tényezők ismeretlenek. De attól, hogy gyakoriak és számtalan okuk van, még nem jelenti azt, hogy nincsenek jó megelőzési és kezelési lehetőségek.

A lábgörcs megelőzési módszerei

Bár nem valószínű, hogy teljesen meg lehet akadályozni a lábgörcsöket, vannak olyan intézkedések, amelyeket csökkentik a gyakoriságát, beleértve az alábbiakat:

lábgörcs megelőzése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hidratáció. A lábgörcsök – és általában az izomgörcsök – egyik fő oka a kiszáradás. Általában legalább 6-8 pohár vizet kell inni minden nap, de ajánlott növelni a bevitelt, ha aktívabb. Ha a vizelete sötét- vagy narancssárga, ez azt jelzi, hogy kiszáradt, és valószínűleg növelnie kell a vízbevitelt. A kiszáradás elkerülésének másik módja a bevitt alkohol és koffein mennyiségének korlátozása.

Edzés előtti és utáni nyújtás. A túlerőltetés szintén hozzájárulhat a lábgörcsök kialakulásához, de vannak módszerek ennek leküzdésére (például dinamikus nyújtás, segít felmelegíteni az izmokat és felkészíti azokat bármilyen tevékenységre, megfelelő cipő, ami megtámasztja a lábát).

Megfelelő éjszakai rutin kialakítása. A szakemberek néhány enyhe lábnyújtást vagy egyéb gyakorlatot (például rövidebb séta, kerékpározás) javasolnak közvetlenül lefekvés előtt, de a megfelelő alvási pozíció megtalálása is segíthet.

A lábgörcsök otthoni kezelése

Bár semmi sem vet azonnal véget a lábgörcsnek, számos módszer létezik az enyhítésére, beleértve a nyújtást, a lábak mozgatását, a görcsös izmok kézzel vagy hengerrel történő masszírozását, a görcsölő izmok melegítését melegítőpárnával vagy meleg fürdővel és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.