A csontok és az ízületek támogatják a testét, de hogyan is nőnek a csontjai és mi történik velük az életkor előrehaladtával?

Hogyan változnak a csontok a növekedés során?

A csont tele van rugalmas rostokkal, amelyeket kollagénnek neveznek, a kálcium és a foszfor pedig megkeményíti a csontokat. A test tömegének körülbelül 12-15 százalékát teszik ki, és úgy épültek fel, hogy ellenálljanak az olyan tevékenységekből eredő nagy igénybevételnek, mint például a futás és az ugrás.

Érdekes tény, hogy a csont egy élő szövet, amely folyamatosan, 5-10 évente teljesen megújul. Amikor megszületünk, körülbelül 300 csontunk van, de idővel csak 206 csont marad. Ennek az az oka, hogy sok csont (például a koponyájában lévő csontok) a növekedés során „összeolvad”.

Mikor fejeződik be a csontok növekedése?

A fiatal felnőttkorban az ásványi anyagok sűrűsége a tetőzik csontokban. Ahogy azonban tovább idősödünk, a csonttömeg stabilizálódhat, ha egészséges életmódot folytatunk, amely megfelelő kalciumot, D-vitamint és testmozgást foglal magában. Ennek hiányában a csonttömeg lassan csökkenni kezd, és a csontvesztés „meghaladja” a csontok felépülését.

Hogyan befolyásolja az életkor a csontokat?

A természetes csontvesztés felgyorsul az életkor közepén. Ez különösen igaz a menopauza idején (jellemzően 50 éves kor körül). Ez idő alatt a védő ösztrogén szintje csökken. A férfiak esetében a veszteség fokozatosabb, mert a tesztoszteron lassan csökken. Körülbelül 65 évesen azonban a csontvesztés mértéke kiegyenlítődik a nemek között. Ettől kezdve a csonttömeg fokozatosan csökken az élet hátralévő részében, ami nagyobb kockázatot jelent a törések szempontjából.

csontok egészsége
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mikor kezdenek elvékonyodni a csontok?

Ha a csontritkulás miatt a csontsűrűség a normális mérték alá csökken, akkor oszteoporózisban szenved, ami gyengíti a csontokat. Ez a „csendes” probléma általában nem okoz tüneteket, de fennáll a törések fokozott kockázata, ezért fontos a korai felismerés, a megelőzés és a kezelés.

Hogyan óvható meg a csontok egészsége?

Van néhány módszer, amelyet megtehet annak érdekében, hogy csontjai erősek és egészségesek maradjanak. Íme, az alábbiak:

Csonterősítő étrend. A kalcium és a D-vitamin együtt erősíti és védi csontjait, ezért fogyasszon mindkettőben gazdag ételeket, hogy csontjai egészségesek legyenek. Az étrendi kalcium előnyben részesített az étrend-kiegészítőkkel szemben. Az ajánlott napi bevitel 1000 és 1200 mg. Egészséges embereknél a napi D-vitamin szükséges mennyisége életkoronként változik.

Súlyzós gyakorlatok. Ebben az esetben nem a súlyemelésről, hanem inkább „sarokütéses” tevékenységekről beszélünk, amikor a lábát a padlóra teszi, és mechanikus ingert küld a csontvázán keresztül. A sarokütéses tevékenységek, mint például a séta, serkentik az új csontképződést.

Bizonyos betegségek kezelése. Pajzsmirigy-rendellenességek, mellékpajzsmirigy-rendellenességek, korai menopauza vagy bármely más olyan kóros egészségi állapot esetén, amely befolyásolja csontsűrűségét, fontos az orvosi kezelés.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.