A rheumatoid arthritis olyan krónikus gyulladásos megbetegedés, amely akár a szervezet egészét is érintheti, de gyakoribb az ízületekre kifejtett deformitásokat okozó hatása.

A sokízületi gyulladást generalizált kötőszöveti gyulladásként határozzák meg, melynek oka jelenleg is ismeretlen, bár több szakember feltételezi, hogy autoimmun betegség vagy vírusfertőzés áll a hátterében.

Jellemző tünete a reggeli - főleg a kisízületeket érintő – merevség és egy vagy több ízület több hétig tartó duzzanata és fájdalma. A betegség első szakaszában az ízületek funkciói még megtartottak, de a gyulladás következtében az ízületi tok megvastagodik, az ízületi folyadék mennyisége pedig megnő. A második stádiumban az ízületi mozgás beszűkült, nehezebb. Emellett izomsorvadás, ínhüvelygyulladás és reumás csomók is jelentkezhetnek. A harmadik szakaszban az előző szakasz tünetei súlyosbodnak, több ízületet érintenek, valamint megjelennek a deformitások is. Kezeletlen esetben az utolsó stádiumban az ízületek nagyfokú merevsége és deformitása tapasztalható, amely olyan súlyos is lehet, hogy a beteg képtelenné válik az önellátásra.

sokízületi gyulladás
Forrás: pixabay.com

A rheumatoid arthritis jelenleg nem gyógyítható betegség, de az akut tünetek fizioterápiás, gyógyszeres és sebészi kezeléssel csökkenthetők, valamint a deformitások megelőzhetők vagy javíthatók. A szakorvos a kezelés során figyelembe veszi a beteg általános állapotát és a betegség stádiumát. A gyógyszeres kezelés célja a beteg állapotának javítása, mely a fájdalomcsillapítók és nem szteroid gyulladáscsökkentők mellett kiegészül a fehérje- és vitamindús táplálkozással. Súlyosabb esetben műtétre is sor kerülhet, amellyel nemcsak az ízület funkciója javítható, hanem a beteg életminősége is.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.