A gerincvelő és az ideggyökerek számára a gerinc csontjai által „létrehozott” csatorna beszűkülése, mely időskorban gyakoribb.

Leggyakrabban az öregedéssel összefüggő degeneratív gerincbetegség miatt alakul ki, de bizonyos esetekben az is előfordulhat, hogy egy személy gerincszűkülettel születik.

Melyek a gerincszűkület tünetei?

A gerincszűkület nyomást gyakorolhat a gerincvelőre (mielopátiát okozva) vagy az ideggyökerekre – a gerincvelőnek a testbe benyúló ágaira (radikulopátiát eredményezve), melyek jellemző tünete a deréktáji fájdalom.

Melyek a gerincszűkület kockázati tényezői?

A gerincoszlopban lévő csontok mindegyike az ízületeknél kapcsolódik össze, azokkal az idegekkel, amelyek ezekhez az ízületekhez közeli idegcsatornákban lépnek ki a gerincvelőből. Az életkor előrehaladtával az ízületi gyulladás hatással lehet a csigolyákra és a gerinc ízületeire, ami a gerinccsatorna és az idegcsatornák szűkülését okozhatja. Ezenkívül a csigolyák közötti teret tompító gerinclemezek fokozatosan kiszáradnak és ellaposodnak, ami szintén nyomást gyakorolhat a gerinccsatornára és az idegekre.

gerincszűkület derékfájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A gerincszűkület diagnózisa

A szakorvos a következő vizsgálatokat javasolhatja:

  • röntgenfelvétel az egyéb problémák kizárására
  • mágneses rezonancia képalkotás (MRI) a gerinc és az idegek részletes áttekintésére, amelyek megmutathatják a szűkületes területeket
  • számítógépes tomográfia (CT) a gerincoszlop azon csontjainak értékelésére, amelyek szűkületet okozhatnak.

A gerincszűkület kezelése

A szűkület enyhe esetei nem sebészeti módszerekkel kezelhetők. A testmozgás, az életmódváltás, a hideg és meleg kezelések, az injekciók vagy az orális gyógyszerek kombinációja segíthet a tünetek enyhítésében.

Nagyon fontos, hogy minden gyógyszert pontosan az orvos által felírt módon szedjen, mivel sok fájdalomcsillapító és izomlazító okozhat mellékhatásokat, különösen hosszú ideig tartó használat esetén.

Előrehaladott szűkület esetén orvosa műtétet javasolhat, amely magában foglalhatja a csont egy kis részének eltávolítását a nyomás enyhítésére (laminectomia). Néha nagy csontterületeket távolítanak el, és fémet helyeznek be, hogy szilárdságot és támogatást biztosítsanak a gerincnek (gerincfúzió).

A minimálisan invazív gerincsebészet kisebb bemetszéseket és mikroszkópos eszközöket használ a szűkület kezelésére. Ez a technika bizonyos betegek számára megfelelő, és alacsonyabb szövődmények kockázatát és potenciálisan gyorsabb felépülési időt kínálhat, mint a hagyományos nyílt műtéti eljárások.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.