A  mozgásszervi rehabilitáció egyik legnépszerűbb eszköze lett a kineziológiai szalag.

Az elmúlt években egyre gyakrabban lehet látni végtagokra, hátra, nyakra ragasztva színes szalagokat. Ez a bizonyos szalag nem más, mint a kinesio tape, amit nagyjából 50 éve fejlesztett ki egy japán orvos, Kenzo Kase, Európában azonban csak körülbelül 20 éve kezdték el rendszeresen alkalmazni. 

Húzódások, izomgörcsök, rándulások, ízületi- és izomfájdalmak esetén hasznos a szalag, sőt, még tartáskorrekcióra is kitűnő. 

A kineziológiai szalag a rehabilitációnak egy természetes, gyógyszermentes formája. Lényege, hogy annak a felületnek korrigálja a mozgását, amire a szakember felragasztja. Ez a korrekció lehet lazítás vagy rögzítés. Kizárólag a ragasztási technika által fejti ki a hatását, semmilyen vegyi anyag nem található benne. 

A kinesio tape ellazítja a szöveteket, segíti a vérkerintést, nyirokkeringést, illetve az izmokról és ízületekről leveszi a terhelést, eztáltal csökkenti a gyulladások kialakulásának esélyét.

kinesio tape
Forrás: pexels.com

Fontos, hogy kizárólag szakember helyezze fel a szalagot, ne kísérletezzünk otthon, mert azzal ronthatunk is az állapotunkon. Több színben elérhetőek a szalagok, de anyagukban, összetételükben megegyeznek. A színterápia elvén használnak sokan minden problémára más színt. 

A szalagok alig érezhetőek, mivel rugalmas anyagból készülnek, együtt mozognak a testtel, nem érzünk kellemetlen húzódást tőle a bőrön.

Nem válthatják ki teljes mértékben a fizioterápiát vagy komolyabb esetekben a krémeket vagy gyógyszereket, de sokat segíthetünk vele a rehabilitációban.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.