Az általában a pubertáskorú lányokat érintő scoliosis esetén fontos a tünetek mielőbbi észlelése, hogy megkezdődhessen a konzervatív terápia. Ez ugyan a már kialakult ferdülést nem képes visszafordítani, viszont a későbbi állapotromlást és az esetleges műtéti beavatkozás szükségességét megelőzheti.

A legtöbb embernek viszonylag egyenes a gerince. Általában a 10 fokos vagy az annál kisebb oldalirányú görbület normálisnak tekinthető. A gerincferdülés, vagyis a scoliosis a gerinc kóros, 10 foknál nagyobb, háromdimenziós oldalirányú deformálódása. Jellemző tünete a háti szakaszon kialakuló bordapúp.

Leggyakoribb formája az úgynevezett idiopátiás gerincferdülés, mely általában a 7 és 9, valamint a 12 és 15 éves életkorban, a gyors testi növekedés időszakában alakul ki. A lányok esetében gyakrabban igényel kezelést.

A pontos kiváltó tényezője jelenleg még nem ismert. Mivel a gerincferdülés bizonyos családokban gyakoribb, a kutatók jelenleg is vizsgálják ennek okát. Az eddigi genetikai kutatásokból annyi már kiderült, hogy nincs egyetlen gén, amely kiváltja a gerincferdülést. Ehelyett valószínűleg egy összetett génkészlet - és adott esetben a különböző etnikai csoportokon belüli összetett gének különböző típusai - befolyásolhatják a scoliosis kialakulását. A genetika okok mellett – ritkább esetekben - a gerincvelőt vagy a csigolyákat érintő születési rendellenesség eredménye is lehet, vagy bizonyos neuromuszkuláris rendellenességek (például izomsorvadás) miatt alakulhat ki.

scoliosis_gerincferdules_gyogytorna
Forrás: pixabay.com

Bár a scoliosis kezelése nem tudja helyrehozni a gerincgörbét, a progresszió megállítható. Súlyosabb deformitás esetén gyógytorna, fűző viselése ajánlott. Amennyiben ez már „kevésnek” bizonyul vagy állandó rosszabbodás várható, sebészi beavatkozás szükséges.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-scoliosis-most-often-develops-during-growth-spurt-just-before-puberty/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.