Ismert, hogy a szervezetének kalciumra és D-vitaminra van szüksége az erős, egészséges csontokhoz. De tudja-e, hogy a csontjainak K-vitaminra is szüksége van?

A K-vitaminról régóta ismert, hogy fontos szerepet játszik a véralvadásban. A legújabb kutatások a K-vitamin hatását vizsgálták olyan kóros állapotokban, mint a szívbetegség, a csontritkulás, a cukorbetegség és a rák.

Hogyan segíti a K-vitamin a csontokat?

A K-vitamin aktiválja azokat a fehérjéket, amelyek részt vesznek a csontképzésben és a mineralizációban, vagyis a csontokat erőssé tevő folyamatban.

K-vitamin csonttörés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A K-vitamin két formában létezik: K1 és K2. A K1-vitamin elsősorban zöld, leveles és keresztes virágú zöldségekben található. A K2-vitamint, amelyet túlnyomórészt baktériumok termelnek, további alcsoportokra osztják, amelyek MK4-től MK13-ig terjednek. Ezek megtalálhatók egyes tejtermékekben, sertéshúsban, baromfihúsban és fermentált élelmiszerekben.

A K2-vitaminnak nagyobb csontvédő hatása lehet, mint a K1-vitaminnak. Úgy tűnik azonban, hogy mind a K1, mind a K2 hiányosságai negatív hatással vannak a csontok egészségére vonatkozóan.

A K-vitamin hiánya károsítja a csontok egészségét

Számos tanulmány kimutatta, hogy a nem megfelelő K-vitamin bevitele az alacsony csontsűrűséghez és a törések fokozott kockázatához kapcsolódik. Emellett összefüggés van az alacsony K-vitamin bevitel és a csípőtáji törések fokozott kockázata között.

Ritka az igazi K-vitamin-hiány, amelyet a vér normális alvadásának képtelensége és a zúzódások jellemeznek.

Kell-e K-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt szedni?

A K-vitamin és a csontok egészsége közötti összefüggés alapján több tanulmány is megvizsgálta, hogy van-e értelme bárkinek, beleértve a csontritkulásban szenvedőket vagy annak kockázatát is, hogy K-vitaminos étrend-kiegészítőket szednie.

Egyes kutatók azt találta, hogy a K1-vitaminos vagy a K2-vitaminos étrend-kiegészítő szedése javította a csontok ásványianyag-sűrűségét, de kevés tanulmány mutatta ki a csonttörések kockázatának csökkenését.

A vérhígító gyógyszereket (például warfarin) szedők ne szedjenek K-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt anélkül, hogy orvosukkal beszélnének, mert a K-vitamin visszafordíthatja e gyógyszerek hatását.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.