A reuma kifejezést ma összefoglalóan használjuk azokra a betegségekre, melyek a mozgásszervek fájdalmát okozzák.

Tévhit, hogy csak az idősebb korosztályt érinti, hiszen élete során nagyjából minden ember találkozhat reumás panaszokkal. Léteznek kevésbé súlyos, otthon vagy háziorvos által is könnyedén kezelhető megbetegedések, ilyen egy enyhébb rándulás, nyakfájás. A súlyosabb, tartósabb ideig fennálló panaszok kezeléséhez azonban már szakorvos, vagyis reumatológus segítsége szükséges, ilyen lehet az artritisz, másnéven ízületi gyulladás. Összesen legalább száz kórképet sorolhatunk a reumás megbetegedések kategóriájába.

Mik a reuma általános tünetei?

  • Egy vagy több ízület környékén jelentkező fájdalomérzet, mely a terület mozgatásakor jelentkezik
  • Érzékenység
  • A testtáj merevvé válása, főként reggelente
  • Súlyosodó tünetek a megerőltetést követően
  • Időjárásra való érzékenység.
reuma
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A leggyakoribb reumás megbetegedések

  • Artrózis – a közép- és időskorúaknál jelentkező, az ízületek degeneratív elváltozását okozó betegség során a porc folyamatosan kopik. Nem terjed ki az egész testre, általában csak az ízületeket érinti
  • Reumatoid artritisz – az egész testet érintő kórkép, melynek kialakulása több okban keresendő, hatással van rá a genetika, a környezeti tényezők és akár az autoimmun jelenségek is. Az ízületeken kívül begyulladhatnak a kötőszövetek, a porcok és ujjdeformációhoz, mozgáskorlátozottsághoz vezethet. Nőknél gyakrabban fordul elő, és átlagosan 35-50 éves kor környékén kezdődnek a tünetek.

Mit tehetünk ellene?

Ha könnyen kezelhető reumás megbetegedésről van szó, akkor egészséges életmóddal, dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzésével, a helyes tartásra való odafigyeléssel, a gerinc kímélésével, a túlsúly kerülésével kiküszöbölhető a probléma. Amennyiben komolyabb kórkép jelentkezik, úgy szakorvosi segítség igénybevétele javasolt. Az esetek többségében elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, amely mellett gyógyászati segédeszközök használata is fontos azért, hogy enyhítsük a fájdalmat. A holt-tengeri sós fürdő is hasznos a fájdalom- és a gyulladás csökkentésében, emellett masszázs, mozgásterápia, elektroterápia is szóba jöhet szakorvosi utasításra.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.