A gyerekek sok esetben nem tudják pontosan kifejezni azt, hogy mi és hol fáj. Sőt van, hogy nem is panaszkodnak, de mégis látszik rajtuk, hogy gond van.

A gyerekeken látszik, ha betegek, ám a játék elterelheti a figyelmüket és csak akkor tűnik fel hogy valami baj van, ha oda tudnak figyelni a fájdalomra. Ám nemcsak fizikai megbetegedés jelei mutatkozhatnak meg a gyerekeken, hanem lelki okok is. Sőt, olykor a pszichés problémák kifejeződése is testi tünetekben nyilvánul meg.

A szülők számára a legkétségbeejtőbb, ha a gyermekük beteg, de ha semmilyen szervi betegség sem indokolja az állapotot, akkor bizony a pszichoszomatikus megbetegedés is szóba kerülhet. Ennek kialakulásában szerepet játszhat a családi háttér, a szociokulturális közeg, biológiai és pszichológiai tényezők is. De még az egyforma okok sem biztos, hogy azonos tünetekkel jelentkeznek a gyerekeknél.

Mit tesz a szülő?

Amit a legtöbben, ha a gyerkőc fájdalomra panaszkodik és az nem múlik. Ilyenkor logikusan orvoshoz viszik a szülők a gyermeket, ám ha minden lelet negatív, de a fájdalom és a tünetek ugyanúgy jelen vannak, akkor lehet a lelki okokra vezetni.

Mit tehet a szülő?

Ha az orvosi eredmények arra utalnak, hogy a gyermek fizikai egészsége rendben van, akkor a lelki gondok kerülnek előtérbe. Ez azonban nemcsak a gyermekre gyakorol nagy hatást, hanem az egész családra. A lelki problémák fizikai megnyilvánulását okozhatja, hogy a gyermek nem tudja szavakban kifejezni érzelmeit, nehézségeit, vagy elfojtja azokat. Ezt nem is biztos, hogy a szülő értelmezni tudja, észreveszi, de ha arra panaszkodik, hogy itt fáj, ott fáj, az már sokkal egyértelműbb jelzés. Csakhogy, ha ennek szervi oka nincs, akkor máshol kell keresni

A jó szülő-gyermek kapcsolatban a meghitt beszélgetések napi szinten jelen vannak, amely során minden örömöt és bánatot is meg tudnak egymással beszélni. De még a jó kapcsolat ellenére is megváltozhat a gyerek viselkedése. Válhat szorongóvá, agresszívvá,  nehezen kezelheti a dühét. Ezek mind kihatással az éjszakai alvás minőségére, amely az iskolai eredményeiben is megmutatkozhat.

Ezeknek a jeleknek a felismerésével a szülők cselekedhetnek.

  • teremtsenek szeretetteljes és biztonságos közeget a gyerkőcnek.
  • minimalizálják annak esélyét, hogy a gyerekek számukra érthetetlen problémával szembesüljenek,
  • a túlzott ingerek lecsökkentése,
  • a szülő viselkedése és reakciója a gyermekére is hatással van. A szülők állandó aggodalmaskodása a gyermek viselkedésében is megmutatkozhat,
  • a túlságosan nagy, a nem az életkorához, képességeihez mért elvárások elvetése.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.